Foto:
Foto:
Prebivalci Amstettena, ki še vedno ne morejo verjeti, kaj se je dogajalo v njihovi bližini, so se v torek s prižiganjem sveč spomnili družine, ki je morala prestati to trpljenje. Foto: EPA
Predstavniki svetovnih medijev so se zgrnili v avstrijsko mestece. Foto: EPA
Avstrija zavita v grozo in žalost

Avstrijo in ves svet pretresa primer 73-letnega Josefa Fritzla, ki je imel svojo hčer Elisabeth kar 24 let zaprto v zvočno izoliranih prostorih pod kletjo svojega domovanja, kjer mu je spočela sedem otrok.

"Ni Avstrija tista, ki je kriva. To je nedoumljiv kriminalni primer, vendar tudi osamljen primer," je dejal avstrijski kancler Alfred Gusenbauer v svojem prvem javnem odzivu na primer, ki je državo znova neslavno postavil v ospredje svetovnih novic manj kot dve leti zatem, ko je Natascha Kampusch pobegnila iz rok svojega ugrabitelja, ki jo je imel osem let v ujetništvu pod kletjo svoje hiše v predmestju Dunaja.

"Ne bomo dovolili, da vsa država postane talka enega človeka," je bil odločen Gusenbauer in napovedal, da bo vlada za svojo kampanjo izboljšanja podobe najela svetovalce in vsa potrebna sredstva.

Razkrivanje Fritzlovega življenja
Medtem se preiskovalci še naprej trudijo, da bi košček za koščkom rekonstruirali življenje upokojenega elektroinženirja, ki je skoraj četrt stoletja svoje gnusno početje skrival pred oblastmi, sosedi in ženo, ki zatrjuje, da se ji ni niti sanjalo, kaj počne njen mož.

DNK-analiza je potrdila, da je Fritzl oče vseh šestih otrok, ki jih je rodila hči, zato mu grozi obtožnica za posilstvo, incest, nasilje in smrt sedmega otroka, ki je umrl takoj po rojstvu, Fritzl pa je njegove posmrtne ostanke zažgal v peči.

V medijih so se že pojavile fotografije in posnetek Fritzla, kako brezskrbno počitnikuje na Tajskem in na Cipru, kamor se je odpravil brez svoje žene. Policija domneva, da je pred odhodom v kleti napravil zaloge hrane in več tednov pustil svoje otroke v skrivnih kletnih prostorih svojega doma, ki so ga mediji poimenovali "hiša groze".

Trije otroci so živeli v zgornjem nadstropju hiše pri Fritzlu in njegovi ženi, ki sta jih posvojila, potem ko so se znašli na pragu njune hiše skupaj s pismi hčere Elisabeth, v katerih je prosila za njihovo skrb. Fritzl je Elisabeth prisilil, da je napisala pisma. Ostali trije otroci, 19-letna hčerka ter sinova stara 18 in pet let, so od svojega rojstva živeli v skrivališču in nikoli niso videli dnevne svetlobe.

Otroci se sporazumevajo po živalsko
V torek so se otroci in zdaj 42-letna Elisabeth srečali v psihiatrični bolnišnici in prisotni so srečanje kljub pretresenosti opisali kot zelo čustveno. Na srečanju ni bilo najstarejše hčere, ki leži v komi v bolnišnici.

Direktor bolnišnice Berthold Kepplinger je povedal, da je bilo njihovo srečanje zelo naravno, vendar je pojasnil, da sta otroka, ki sta vse svoje življenje preživela v skrivališču, komunicirala daleč od normalnega.

Na dan je prišlo, da sta omenjena otroka z neznanci komunicirala še dokaj normalno, čeprav z redkim besednjakom, medtem ko sta za komuniciranje med seboj uporabljala zvoke, podobne živalskim kot so renčanje in kruljenje.

Za komuniciranje z drugimi se morata zelo osredotočiti in vse skupaj je za njiju zelo izčrpljujoče. Elisabeth je svoje otroke sicer naučila nekaj osnov branja in pisanja, vendar je tudi sama mnogo pozabila v dolgih letih ujetništva.

Otroci imajo zelo šibek imunski sistem in najstarejša hči Kerstin je zaradi odpovedi ledvic v kritičenm stanju, izgubila pa je tudi vse zobe zaradi pomanjkanja vitaminov, so povedali zdravniki.

Prve reakcije otrok na zunanji svet so bile seveda osuple in najmlajši sin, ki naj bi bil po poročanju zdravnikov pod največjim stresom, je bil presenečen, ko je prvič zagledal luno, za katero je vprašal, če je to Bog.

Psihiatri menijo, da Elisabeth in trije otroci iz skrivališča ne bodo nikoli mogli živeti normalno življenje, saj je za njih prepozno, več upanja pa je za ostale tri otroke, ki so živeli pri Fritzlu in njegovi ženi ter normalno hodili v šolo.

G. V.

Avstrija zavita v grozo in žalost