Avstrijska podjetja z izrednim dobičkom bodo plačala dodaten davek. Foto: EPA
Avstrijska podjetja z izrednim dobičkom bodo plačala dodaten davek. Foto: EPA

Po eni strani veliki dobički avstrijskih naftnih in plinskih podjetij, po drugi milijardi izdatki države za pomoč podjetjem zaradi naraščajočih cen plina in električne energije. Avstrijska vlada zato uvaja dodaten davek na dobičke energetskih podjetij.

"Nekateri kujejo dobičke, drugi za to plačujejo, in sicer toliko, da to ni več sprejemljivo," je dejal avstrijski podkancler Werner Kogler.

Za naftna in plinska podjetja se bo pri izračunu upoštevala višina povprečnega letnega dobička od leta 2018, povečana za 20 odstotkov. Vsi dobički, ki so jih podjetja ustvarila nad to davčno mejo, pa bodo obdavčeni s 40 odstotki. Za podjetja, ki vlagajo v obnovljive vire energije, pa se bo stopnja davka znižala, in sicer na 33 odstotkov. Poleg tega pa bo država pobrala tudi 90 odstotkov prihodkov proizvajalcev električne energije nad določenim pragom.

"Zaslužek na megavatno uro, ki presega 180 evrov, bo omejen. Znesek se bo znižal na 140 evrov, če ne bo mogoče dokazati vlaganj v energetiko," je pojasnil avstrijski finančni minister Magnus Brunner.

Davek bo veljal že za letos in tudi prihodnje leto, vlada pa pričakuje, da se bo v državno blagajno nateklo med dvema in štirimi milijardami evrov.

Avstrija uvaja dodatni davek na dobičke energetskih podjetij