V Avstrijo je samo od septembra dalje prišlo 200.000 beguncev, velika večina jih je nadaljevala pot proti Nemčiji in naprej proti severu. Foto: Reuters
V Avstrijo je samo od septembra dalje prišlo 200.000 beguncev, velika večina jih je nadaljevala pot proti Nemčiji in naprej proti severu. Foto: Reuters
false
Begunci na dunajski železniški postaji. Foto: EPA

Največji delež, 565 milijonov evrov, bodo namenili ukrepom za zagotavljanje osnovnih storitev, kot so nastanitev, hrana in zdravstvena oskrba. 345 milijonov evrov je odmerjenih za posamezne zvezne dežele.

Kot napoveduje avstrijsko finančno ministrstvo, bo celoten znesek predstavljal 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda, medtem ko letos znaša 0,1 odstotka BDP-ja. Povprečni stroški na prebežnika so medtem za prihodnje leto ocenjeni na 10.724 evrov, lani pa je ta znesek znašal 9593 evrov, izhaja iz letnega proračunskega poročila Evropski komisiji, ki ga je v sredo predstavil finančni minister Hans Jörg Schelling.

Kljub dodatnemu bremenu naj bi bil proračunski primanjkljaj Avstrije prihodnje leto še vedno pod zgornjo mejo treh odstotkov, ki jo določajo pravila EU-ja, ocenjuje avstrijsko finančno ministrstvo.

Samo od septembra dalje je v Avstrijo vstopilo več kot 200.000 migrantov, ki so v veliki večini nadaljevali pot proti Nemčiji in naprej proti severu. Je pa Avstrija kljub temu glede na število prebivalcev med državami z največ prošnjami za azil: trenutno jih oblasti obravnavajo okoli 60.000.

Evropski parlament je v sredo zvečer potrdil predlog, s katerim se bodo evropska sredstva za pomoč beguncem povečala za dodatnih 401,3 milijona evrov. Namenjena bodo državam članicam, ki nosijo največje breme begunske krize, tretjim državam, kjer je največ beguncev iz Sirije, in trem evropskim agencijam, ki delajo na področju pomoči beguncem.