Haider je umrl v prometni nesreči oktobra leta 2008. Foto: EPA
Haider je umrl v prometni nesreči oktobra leta 2008. Foto: EPA

Vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz Christian Strache je dejal, da je Haider, namesto da bi razbil uveljavljen sistem političnih zlorab, sam postal podkupljiv.

Tako so svobodnjaki tudi prvič javno komentirali korupcijske škandale, ki v zadnjem času pretresajo avstrijsko Koroško, njihov izvor pa sega še v čase, ko je to zvezno deželo vodil Haider.

Kar tri od štirih političnih strank v koroškem parlamentu so predmet preiskave državnega tožilstva. Glavni tarči preiskav sta predvsem nekdanja Haiderjeva stranka koroških svobodnjakov (FPK) in tudi konservativna Avstrijska ljudska stranka (ÖVP). Obe stranki sta pred kratkim zaradi korupcijskih škandalov zamenjali svoje vodstvo.

Dopisnik RTV Slovenija iz Celovca Lojze Kos je poročal, da je deželni glavar Gerhard Dörfler po pritiskih medijev privolil v zahtevo opozicije po predčasnih deželnozborskih volitvah.

Strache, Dörfler in vodja FPK-ja Kurt Scheuch, ki je na tem položaju pred dnevi zamenjal svojega brata Uweja, so se strinjali glede štirih okvirnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za razpis predčasnih volitev.

Po mnenju svobodnjakov je treba občutno omejiti stroške predvolilne kampanje, okrepiti pristojnosti deželnega računskega sodišča in povečati "demokratičnost" koroškega deželnega zbora, da bodo dobile majhne poslanske skupine več glasu.

Poleg tega zahtevajo, da se ohrani možnost, da koroška deželna vlada pri ustavnem sodišču vloži tožbo proti stalnemu skladu za zaščito evra (ESM).

Poslanci FPK-ja so pretekli teden v deželnem zboru preprečili odločanje o zahtevi opozicijskih socialdemokratov (SPÖ), Zelenih in ljudske stranke (ÖVP) za razpis predčasnih volitev.