Afganistanske učenke z zaščitnimi maskami v šolskih klopeh v mestu Herat. Foto: EPA
Afganistanske učenke z zaščitnimi maskami v šolskih klopeh v mestu Herat. Foto: EPA

Vlada dekletom po novem dovoljuje prepevanje samo na dogodkih, "ki se jih udeležuje 100 odstotkov žensk", je v sredo poročala radiotelevizija Ariana News iz Kabula in na Twitterju objavila del vladnega dokumenta.

V Afganistanu sicer šolski otroci pogosto prepevajo na ceremonijah in javnih dogodkih, poroča Al Džazira.

Tiskovna predstavnica afganistanskega ministrstva za izobraževanje je tudi uradno potrdila ukrep, ki bo veljal za vseh 34 pokrajin.

"Odločitev je bila sprejeta na podlagi pritožb družin zaradi velikega bremena učenja na ramenih učencev v srednjih šolah," je še dodala predstavnica Nadžiba Arian.

Ministrstvo za šolstvo pri tem sicer ni pojasnilo, zakaj se prepoved nanaša samo na dekleta in zakaj so izvzeti dogodki s samo žensko udeležbo.

Poučevanje petja bodo ob tem prepovedali vsem moškim učiteljem, za kar bodo odgovorni ravnatelji šol, poročanje lokalnih medijev še povzema Deutsche Welle.

Inštitut za glasbo: Glas in glasba deklet ne smeta biti nikoli več utišana

Afganistanska neodvisna komisija za človekove pravice (AIHRC) je obsodila odločitev vlade. "Izobraževanje, svoboda govora in dostop do razvijanja umetniških spretnosti so temeljne pravice vseh otrok, ne glede na starost ali spol. Otroci, deklice in fantje, morajo imeti pravico uveljavljati svoje pravice enakopravno in svobodno v okviru zakonodaje," so zapisali na Twitterju.

Prepoved petja deklicam so obsodili tudi v nacionalnem glasbenem inštitutu. Odločitev so označili za jasno kršitev "mednarodne in nacionalne zakonodaje na področju človekovih pravic in univerzalne pravice do svobode izražanja".

Ustanovitelj in direktor inštituta Ahmad Naser Sarmast je k solidarnosti pozval vse podpornike, "da glas in glasba mladih žensk Afganistana nikoli več ne bosta utišana", povzema Al Džazira.

Šolski otroci v Afganistanu pogosto pojejo na javnih dogodkih. Foto: EPA
Šolski otroci v Afganistanu pogosto pojejo na javnih dogodkih. Foto: EPA

Talibani na oblasti prepovedali petje in poslušanje glasbe

Vladna odločitev je številne spomnila na vladanje talibanov med letoma 1996 in 2001, pod katerim so bili prepovedani petje, poslušanje glasbe ter pisanje pesmi oz. poezije.

"Ni dobro videti republike, ki začne posnemati vrednote talibanov," je tvitnila novinarka Ruči Kumar in delila videoposnetek petja deklic s televizije. Tudi številni drugi uporabniki družbenih omrežij so izrazili razočaranje.

Talibansko oblast je leta 2001 strmoglavila vojaška invazija na Afganistan pod vodstvom ZDA. Po padcu talibanov so ženske dobile številne pravice.

Mirovni pogovori: Rusija in ZDA pozivajo k vključevanju talibanov v vlado

ZDA so v imenu celotnega zavezništva Nato z njimi februarja lani sklenile dogovor, da se bodo Natovi vojaki do 1. maja letos umaknili iz države, talibani pa naj bi zmanjšali nasilje in začeli sodelovati v pogovorih z afganistansko vlado.

Pogovori med talibani in vlado so v zadnjem času zastali. Novi pogovori trenutno potekajo v Katarju. V Afganistanu so medtem po pisanju Deutsche Welle v porasli napadi na ženske novinarke. Ženske se bojijo izgube pridobljenih pravic, če se talibani vrnejo v politiko.

Mirovni pogovori o Afganistanu se prihodnji teden začenjajo v Rusiji, aprila se bodo nadaljevali v Turčiji. Moskva se je v petek zavzela za oblikovanje nove afganistanske vlade, v kateri bi sodelovali tudi talibani. Washington je medtem afganistanske voditelje v pismu pozval, naj razmislijo o novi in vključujoči vladi.