Hongkonški tabor, ki si prizadeva za več demokracije, je deležen stalnih napadov. Foto: Reuters
Hongkonški tabor, ki si prizadeva za več demokracije, je deležen stalnih napadov. Foto: Reuters

Brez sedeža v parlamentu so ostali Alvin Jeung, Kvok Kaki, Denis Kvok in Keneth Leung, saj je stalni komite kitajskega ljudskega kongresa odločil, da lahko Hongkong odvzame poslanski mandat vsakomur, ki velja za nacionalno grožnjo, ne da bi bili pri tem potrebni sodni postopki.

V parlamentu so ostali le še prokitajski poslanci

Hongkonški tabor, ki si prizadeva za več demokracije, je deležen stalnih napadov, odkar je Peking junija na območju uveljavil zakon o nacionalni varnosti. Med drugim so tarče aretacij zaradi objav na družbenih medijih, odvzemajo jim politične funkcije, številni aktivisti pa so zbežali v tujino.

V zasedbi parlamenta je bilo 19 od skupno 70 poslancev iz vrst gibanja za več demokracije, ki so že pred zadnjim ukrepom proti četverici poslancev iz njihovih vrst zagrozili, da bodo skupinsko odstopili, če bodo njihovim kolegom odvzeli mandat. Ko se je to dejansko zgodilo, je preostalih 15 naznanilo, da bodo odstopili.

"Mi iz prodemokratičnega tabora stojimo ob kolegih. Vsi hkrati bomo odstopili," je na novinarski konferenci povedal vodja opozicijske stranke Vu Čivaj in dodal: "Svetu ne moremo več razlagati, da imamo še vedno eno državo in dva sistema, saj je to uradno umrlo."

S to potezo so vsi člani parlamenta zgolj še podporniki Pekinga. To se je zgodilo prvič po letu 1997, odkar Hongkong spada pod Kitajsko po načelu "ena država dva sistema", ki naj bi veljalo do leta 2047, poroča BBC.

Vsi člani parlamenta v Hongkongu so po novem le še podporniki Pekinga. Foto: Reuters
Vsi člani parlamenta v Hongkongu so po novem le še podporniki Pekinga. Foto: Reuters

Po novem lažje odstavijo poslance

Nova zakonodaja, ki so jo sprejeli tik pred odstavitvijo štirih poslancev, sicer določa, da lahko iz parlamenta odstavijo vsakogar, ki med drugim podpira neodvisnost Hongkonga, ne priznava kitajske nadvlade ali tuje sile prosi, da posredujejo v mestu, poroča BBC.

Sorodna novica Med Hongkongom in Singapurjem "potovalni mehurček", v ZDA največ hospitalizacij doslej

Odstavitev štirih poslancev je bila "razumska, logična in v skladu z ustavo in zakoni", je pojasnil govorec kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin. A z njegovo oceno se ne strinjajo vsi, britanski zunanji minister Dominic Raab meni, da gre za "še en napad na visoko stopnjo avtonomije in svobodo Hongkonga".

7,5 milijona Hongkonžanov svojega parlamenta ne voli

Peking je zakon sprejel, da bi preprečil mesece obsežnih in pogosto nasilnih protestov, kakršni so izbruhnili lani.

Eden od razlogov za lanska protestniška gibanja je bilo nezadovoljstvo zaradi dejstva, da Hongkonžani svojih voditeljev in sestave parlamenta ne morejo izvoliti sami.

Voditelja Hongkonga namreč izberejo odbori, ki so naklonjeni Pekingu, polovico od 70 sedežev njegovega parlamenta pa zasedejo neposredno izvoljeni poslanci, kar 7,5 milijona prebivalcem nudi redko možnost, da svoje stališče izrazijo na voliščih.

Hongkong iz parlamenta vrgel štiri poslance