Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je zatrdila, da je bila Kitajska vedno
Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je zatrdila, da je bila Kitajska vedno "objektivna in nepristranska" glede vprašanja suverenosti. Foto: Reuters

Kitajskega veleposlanika v Parizu so v intervjuju za francosko televizijo vprašali, ali je Krim del Ukrajine, na kar je odgovoril, da je bil polotok zgodovinsko del Rusije, Ukrajini pa ga je podaril nekdanji sovjetski voditelj Nikita Hruščev.

Veleposlanik Lu Šaje je nadaljeval razmišljanje o državah, nastalih po padcu Sovjetske zveze leta 1991: "Te nekdanje sovjetske države v mednarodnem pravu nimajo dejanskega statusa, ker ni nobenega mednarodnega dogovora, ki bi udejanjil njihov neodvisni status."

Njegove izjave so razburile številne države Evropske unije. Francija je sporočila, da bo veleposlanik na zagovoru v ponedeljek dobil "zelo odločno" sporočilo.

Vse tri baltske države – Litva, Latvija in Estonija, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze – bodo poklicale na zagovor kitajske predstavnike, da pridobijo uradna pojasnila in preverijo, ali se je stališče Pekinga spremenilo.

Sorodna novica Kitajski veleposlanik razburil z "absurdnimi" izjavami o postsovjetskih državah

Litva: Zato ne zaupamo Kitajski kot posredniku v Ukrajini

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je poudaril, da je status postsovjetskih držav določen po mednarodnem pravu. "Čudno je slišati absurdno verzijo 'zgodovine Krima' od predstavnika države, ki je tako zelo natančna, ko gre za lastno tisočletno zgodovino," je dejal.

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je ob tem podvomil v ustreznost Kitajske, da posreduje v vojni med Rusijo in Ukrajino. "Če se kdo še vedno sprašuje, zakaj baltske države ne zaupamo Kitajski, da bi 'posredovala pri miru v Ukrajini', tu je kitajski veleposlanik, ki trdi, da je Krim ruski, meje naših držav pa da nimajo nobene pravne podlage," je dejal.

Peking: Kitajska spoštuje suverenost držav

Uradni Peking se je zdaj odzval na številne kritike. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning je zatrdila, da Kitajska spoštuje suverenost držav, ki so nastale po razpadu Sovjetske zveze. Tiskovna predstavnica je še poudarila, da njene, in ne Lujeve, besede predstavljajo uradno stališče kitajskih oblasti. Dodala je, da je bila Kitajska vedno "objektivna in nepristranska" glede vprašanja suverenosti.

Borrell: Ponovno moramo umeriti strategijo do Kitajske

Kljub spravljivemu sporočilu Pekinga besede kitajskega veleposlanika v Evropi še vedno močno odmevajo. Češki zunanji minister Jan Lipavsky je ob prihodu na današnje ministrsko srečanje v Luxembourgu izjave označil za "popolnoma nesprejemljive".

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je medtem dejal, da bodo zunanji ministri na ponedeljkovem srečanju "ocenili in ponovno umerili strategijo do Kitajske", del razprave pa bodo tudi Lujeve besede.

Voditelji Unije bodo o stališču bloka do Kitajske in prihodnjih odnosih s Pekingom razpravljali na naslednjem junijskem vrhu, pa je napovedal predsednik Sveta EU-ja Charles Michel.

Lu Šaje večkrat razburil Pariz

Kitajski veleposlanik v Franciji Lu Šaje je bil v preteklosti že večkrat poklican na zagovor zaradi svojih spornih izjav, med drugim zaradi namigovanja, da je Francija med pandemijo covida-19 zanemarjala starejše v domovih za ostarele, nekoč pa je nekega kitajskega akademika v francoskem možganskem trustu označil za "noro hijeno".