Kitajski veleposlanik v Franciji Lu Šaje (arhivska fotografija). Foto: EPA
Kitajski veleposlanik v Franciji Lu Šaje (arhivska fotografija). Foto: EPA

Ukrajina je nemudoma obsodila Šajeve "absurdne" izjave, prav tako so izrazile ogorčenje nad njimi Francija in baltske države.

Veleposlanik je sporne izjave podal, ko so ga v intervjuju vprašali po njegovem stališču glede tega, ali je Krim del Ukrajine, na kar je odgovoril, da je bil polotok zgodovinsko del Rusije, Ukrajini pa ga je podaril nekdanji sovjetski voditelj Nikita Hruščev.

Nato pa nadaljeval razmišljanje o državah, nastalih po padcu Sovjetske zveze leta 1991: "Te nekdanje sovjetske države v mednarodnem pravu nimajo dejanskega statusa, ker ni nobenega mednarodnega dogovora, ki bi udejanjil njihov neodvisni status,” je dejal Šaje.

Odzval se je svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak in dejal, da je status postsovjetskih držav določen po mednarodnem pravu. “Čudno je slišati absurdno verzijo 'zgodovine Krima' od predstavnika države, ki je tako zelo natančna, ko gre za lastno tisočletno zgodovino," je dejal Polodljak.

Srečanje ruskega predsednika Putina in kitajskega obrambnega ministra Lija ta teden v Moskvi. Foto: EPA
Srečanje ruskega predsednika Putina in kitajskega obrambnega ministra Lija ta teden v Moskvi. Foto: EPA

Francija je izrazila “popolno solidarnost" z vsemi zavezniškimi državami, ki jih je izjava prizadela in ki so si "neodvisnost izborile po desetletjih zatiranja".

“Ko gre konkretno za Ukrajino, jo je celotna mednarodna skupnost, vključno s Kitajsko, leta 1991 mednarodno priznala po začrtanih mejah, ki so vključevale tudi Krim," je poudaril predstavnik francoskega zunanjega ministrstva. Ob tem je dodal, da bo moral Peking pojasniti, ali Šajeve izjave odražajo stališče kitajske vlade.

Litva: Zato Kitajska ne more biti posrednik v vojni

Podobno kot Francija so se odzvale tudi Estonija, Latvija in Litva. "Izjave kitajskega veleposlanika glede mednarodne zakonodaje in neodvisnosti postsovjetskih držav so popolnoma nesprejemljive," je na Twitterju zapisal latvijski zunanji minister Edgars Rinkevics. “Pričakujemo pojasnilo kitajske strani in popoln umik te izjave."

Litvanski zunanji minister Gabrielius Landsbergis pa: “Če se kdo še vedno sprašuje, zakaj baltske države ne zaupamo Kitajski, da bi 'posredovala pri miru v Ukrajini', tu je kitajski veleposlanik, ki trdi, da je Krim ruski, meje naših držav pa da nimajo nobene pravne podlage.”

Moskva in Peking sta v zadnjih letih močno okrepila sodelovanje, Washington pa Peking obtožuje, da razmišlja o pošiljanju orožja v Rusijo. Kitajska obtožbe zanika in se označuje za nevtralno, ko gre za konflikt v Ukrajini, ponuja pa tudi, da bi posredovala pri mirovnih pogajanjih, kar pa Kijev zavrača.