Eden od vodilnih kitajskih ponudnikov robotaksijev Apollo Go spada pod tehnološkega velikana Baidu. Foto: AP
Eden od vodilnih kitajskih ponudnikov robotaksijev Apollo Go spada pod tehnološkega velikana Baidu. Foto: AP

"Vsi bomo postali lačni," je črnogledo prihodnost za taksiste v Vuhanu napovedal 36-letni Lju Ji, eden od sedmih milijonov voznikov za ponudnike prevoznih storitev na Kitajskem, ki morajo zdaj za ponujanje prevozov tekmovati s ponudniki samovoznih taksivozil.

Ekonomisti in analitiki napovedujejo, da bodo vozniki taksijev in drugih ponudnikov prevoznih storitev med prvimi delavci na svetu, ki bodo izgubili službe zaradi umetne inteligence, kar se že kaže na Kitajskem, kjer je na ulice že prišlo na tisoče samovoznih taksivozil.

Tehnologija samovoznih vozil je še vedno v fazi preizkušanja, a je Kitajska malce pohitela v primerjavi z ZDA, kjer po vsaki nesreči hitro uvedejo preiskavo in prekličejo dovoljenja, kar upočasnjuje uvajanje na ceste.

"Videli smo ta pospešek na Kitajskem, kjer hitijo z izdajanjem dovoljenj. ZDA to delajo veliko bolj postopoma," je dejal prvi mož svetovalne družbe Boston Consulting Group Augustin Wegscheider.

V ZDA je podjetje Waymo, v lasti družbe Alphabet, edini ponudnik plačljivih prevozov z robotaksiji. Skupno imajo približno 700 avtomobilov, ki vozijo po San Franciscu, Los Angelesu, Phoenixu in Austinu, vendar njihova vozila, kot so pojasnili, niso v uporabi ves čas.

Podjetje Cruise, v lasti velikana General Motors, je aprila znova začelo testiranja robotaksijev, potem ko je lani eno od njihovih vozil zbilo pešca.

Tudi na Kitajskem so pomisleki glede varnosti samovoznih vozil, a so oblasti v nasprotju z drugimi državami vseeno radodarnejše z izdajanjem dovoljenj za testiranja zaradi gospodarskih ciljev. Foto: Reuters
Tudi na Kitajskem so pomisleki glede varnosti samovoznih vozil, a so oblasti v nasprotju z drugimi državami vseeno radodarnejše z izdajanjem dovoljenj za testiranja zaradi gospodarskih ciljev. Foto: Reuters

"Velika razlika je med ZDA in Kitajsko, saj se v ZDA razvijalci robotaksijev spoprijemajo z veliko večjim nadzorom in ovirami," je pojasnil nekdanji direktor Wayma John Krafcik.

V petih letih dobičkonosnost robotaksijev

Na Kitajskem trenutno najmanj 19 mest preizkuša robotaksije in samovozne avtobuse, pri čemer je sedem mest dovolilo testiranja brez navzočnosti nadzornikov v teh vozilih od vodilnih družb v industriji Apollo Go, Pony.ai, WeRide, AutoX in SAIC Monitor.

Največji ponudnik Apollo Go je maja letos sporočil, da načrtuje namestitev tisoč robotaksijev v Vuhanu do konca letošnjega leta, medtem ko pričakuje, da bodo njegova samovozna vozila za prevoze do leta 2030 delovala v sto kitajskih mestih.

Po drugi strani Pony.ai, kjer ima delež japonska Toyota, trenutno upravlja 300 robotaksijev in jih do leta 2026 načrtuje še tisoč. Po besedah podpredsednika družbe bo lahko trajalo pet let, da bodo robotaksiji postali trajnostno dobičkonosni, v tem času pa pričakuje njihovo "eksponentno" rast.

Glede na uradne podatke se trenutno na Kitajskem z nudenjem prevozov ukvarja sedem milijonov registriranih voznikov, potem ko je bilo še pred dvema letoma to število 4,4 milijona.

Kitajska mesta so začela tekmovati, katero bo prej in v večjem obsegu uvedlo robotaksije. Foto: Reuters
Kitajska mesta so začela tekmovati, katero bo prej in v večjem obsegu uvedlo robotaksije. Foto: Reuters

Kitajska vlada bi lahko pritisnila na zavoro

Med gospodarsko krizo, s katero se spoprijema Kitajska, za številne kitajske delavce dodatna zaposlitev pri ponudnikih prevoznih storitev pomeni priložnost za dodatni zaslužek. Zaradi negativnih posledic za zaslužek številnih bi lahko, kot piše Reuters, ki se sklicuje na besede ekonomistov, kitajska vlada upočasnila uvajanje robotaksijev.

"Opravljanje prevozov je delo za najnižji razred," je dejal 63-letni voznik Vang Gvočjang. "Če bodo uničili to industrijo, kaj jim preostane?" se je vprašal obupano.

A dolgoročno bi lahko po mnenju ekonomistov avtomatizacija delovnih mest koristila Kitajski zaradi demografskih gibanj, ki gredo v smeri krčenja in staranja prebivalstva.

"Kratkoročno mora ohranjati ravnotežje v hitrosti ustvarjanja novih delovnih mest in ukinjanja starih delovnih mest," je dejal profesor uporabne ekonomije na pekinški univerzi Tang Jao. "Ni nam treba, da hitimo z najvišjo hitrostjo, saj smo že v ospredju," je prepričan.