Skupinske poroke v Afganistanu so pogoste. Na fotografiji je poročno slavje za 50 parov iz revnejšega družbenega sloja. Foto: EPA
Skupinske poroke v Afganistanu so pogoste. Na fotografiji je poročno slavje za 50 parov iz revnejšega družbenega sloja. Foto: EPA

Talibani so med letoma 1996 in 2001 prepovedali vrtenje vsakršne glasbe v Afganistanu, česar pa po prevzemu oblasti avgusta letos še niso določili.

Štirje pari, ki so se poročili ta konec tedna, so zato predhodno pri lokalnih talibanskih oblasteh preverili, ali bi bila glasba na njihovem pomembnem dnevu dovoljena. Dobili so odobritev, glasba pa je bila predvajana v sobi, v kateri so bile sicer le ženske.

Pozno ponoči pa so na poroko vdrli oboroženi napadalci in začeli razbijati zvočnike. Ko so se svatje temu uprli, so moški začeli streljati. Ubili so najmanj dva človeka, najmanj deset je ranjenih.

Dva od treh strelcev sta bila že aretirana.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je dejal, da preiskava dogodka še poteka. Na območju incidenta, v Nangarharju, je namreč še vedno aktivna danes odpadniška skrajna skupina Islamska država, ki je bila v preteklosti vpletena v več podobnih dogodkov, poroča BBC.

Od talibanskega prevzema oblasti je bilo v Afganistanu umorjenih več pevcev tradicionalne glasbe in uničenih trgovin z glasbili. Veliko pevcev in glasbenikov je zato državo zapustilo.