Lavrov: Ne poslušam ukrajinskih mirovnih namer. Foto: EPA
Lavrov: Ne poslušam ukrajinskih mirovnih namer. Foto: EPA

Lavrov se je ob ukrajinsko mirovno politiko obregnil, potem ko je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba obiskal Kitajsko in zatrdil, da "Kitajska podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine".

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v prestolnici Laosa, kjer poteka zasedanje Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) na vprašanja ruskih novinarjev odgovoril, da mu je kitajski zunanji minister Vang Ji zagotovil, da "kitajsko stališče do mirovnih pogajanj ostaja enako, torej, da mora biti glede mirovnih pogajanj na obeh straneh soglasje".

Sorodna novica Blinken zaskrbljen zaradi dejavnosti Kitajske blizu Tajvana. Vang Ji proti vmešavanju ZDA.

Kuleba je v petkovem intervjuju za eno od kitajskih televizij trdil, da Kijeva nihče ne more prisiliti v mirovna pogajanja in da Kitajska spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine. To je nato potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in kitajsko stališče označil za "jasen signal".

Lavrov je glede besed ukrajinskega zunanjega ministra Kulebe danes dejal, da "ni prvič, da bi Kuleba izjavil nekaj popolnoma nasprotnega od dejanskosti".

"Še pred kratkim so govorili o pogajanjih. Zelenski je govoril o pripravljenosti, da bi se usedli za mizo z ruskimi predstavniki. Ne poslušam jih, če sem odkrit," je dodal Lavrov.

Na dnevnem redu tridnevnega zasedanja zunanjih ministrov članic Aseana so sicer spopadi v Mjanmaru in trenja v Južnokitajskem morju, kjer se je v zadnjih mesecih zgodilo več spopadov med filipinsko in kitajsko mornarico. Peking si lasti skoraj celotno morje in zavrača tako ozemeljske težnje drugih držav kot tudi mednarodno sodbo, po kateri zahteve Pekinga nimajo pravne podlage.

Napadi z brezpilotnimi letalniki