Kim Džong Un vlada Severni Koreji 10 let. Foto: EPA
Kim Džong Un vlada Severni Koreji 10 let. Foto: EPA

Severna Koreja se spopada z gospodarskimi težavami, ki jih še slabšajo ostri protikoronski ukrepi, dolgoročna stabilnost Kimove vladavine pa bi bila lahko ogrožena, če mu ne bo uspelo izboljšati življenjskega standarda prebivalcev, po poročanju Associated Pressa ocenjujejo nekateri opazovalci.

V petek opoldne so se sirene oglasile za tri minute, ljudje pa so se ustavili in v tišini poklonili Kim Džong Ilu. Avtomobili, vlaki in ladje so hupali, zastave so spustili na pol droga, množice ljudi pa so prinesle rože na hrib Mansu v Pjongjangu in se poklonile pred velikanskima spomenikoma Kim Džong Ila in njegovega očeta Kim Il Sunga.

Ob vsaki prejšnji obletnici je Kim Džong Un obiskal mavzolej, kjer ležita balzamirani telesi njegovega očeta in dedka. Ob prvi in peti obletnici smrti Kim Džong Ila je njemu v čast sklical tudi posebna srečanja.

To naj bi storil tudi letos, a severnokorejski državni mediji niso poročali o javnih dejavnostih voditelja. Državni časopisi so sicer objavili članke, ki hvalijo Kim Džong Una in pozivajo k še večji enotnosti pod njegovim vodstvom.

Kim Džong Un ima v državi absolutno oblast. Foto: EPA
Kim Džong Un ima v državi absolutno oblast. Foto: EPA

Letošnja obletnica smrti Kim Džong Ila je v posebej težkem času za Severno Korejo, ki jo je poleg preostalih težav, kot so sankcije ZN-a, prizadela tudi pandemija koronavirusa.

Trgovinska menjava Severne Koreje s Kitajsko, ki je največja partnerica te države, se je lani skrčila za okoli 80 odstotkov, v prvih devetih mesecih letošnjega leta pa se je dodatno zmanjšala za dve tretjini.

Lani se je gospodarstvo Severne Koreje skrčilo najbolj po letu 1997, pridelava žita pa je tudi najnižja, odkar je Kim Džong Un prevzel oblast, ugotavlja južnokorejska vlada.

Severnokorejske oblasti medtem vztrajajo pri ostrih ukrepih proti širjenju novega koronavirusa, ki vključujejo zaprtje meja. Po poročanju AP-ja analitiki menijo, da se Kim boji, da zdravstvena infrastruktura ne bi prenesla večjega izbruha virusa, čeprav obenem trdi, da v državi sploh ni koronavirusa.

Pospešeno testiranje

V zadnjih desetih letih je Severna Koreja opravila 62 poskusov balističnih raket, ki jih resolucije Varnostnega sveta prepovedujejo, sporoča južnokorejsko ministrstvo za združitev. Za primerjavo, v 46 letih vladavine Kim Il Sunga naj bi bilo teh poskusov devet, v 17 letih vladavine Kim Džong Ila pa 22. Pod Kim Džong Unom je Severna Koreja opravila tudi šest jedrskih poskusov in tri izstrelitve medcelinskih balističnih raket.

Po izmenjavi groženj z ZDA je prišlo do treh srečanj Kima in takratnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, a so diplomatska prizadevanja propadla zaradi vprašanja sankcij. Odtlej je Kim zagrozil s povečanjem jedrskega arzenala in izdelavo naprednejših orožij.