Nočni protesti so potekali po vsej Indiji. Foto: Reuters
Nočni protesti so potekali po vsej Indiji. Foto: Reuters

Številne indijske državne bolnišnice so v začetku tega tedna tudi ustavile vse nenujne storitve, razen urgentnih oddelkov, saj so številni mlajši zdravniki protestirali zunaj bolnišnic in zahtevali pravico za žrtev. Policija je sicer že aretirala storilca.

Indijski premier Narendra Modi je ob tem pozval k strogemu kaznovanju zločinov nad ženskami. "Kot družba moramo razmišljati o grozodejstvih, ki se dogajajo našim materam, hčeram in sestram. V Indiji je proti temu izraženo ogorčenje in tega tudi čutim,“ je dejal Modi v četrtkovem nagovoru narodu ob 78. dnevu neodvisnosti.

Posilstvo je obudilo spomine na podoben primer v New Delhiju leta 2012, ko je skupina moških v vozečem avtobusu v Delhiju posilila in hudo poškodovala 23-letno študentko, ki je na koncu umrla.

Zdravniki v natrpanih in pogosto revnih indijskih državnih bolnišnicah se že dolgo pritožujejo, da so preobremenjeni in premalo plačani, in opozarjajo, da se ne stori dovolj za zajezitev nasilja, ki ga nad njimi izvajajo ljudje, ogorčeni zaradi zdravstvenih storitev.

Po podatkih indijskega nacionalnega urada za evidenco kaznivih dejanj, ki so bili objavljeni konec lanskega leta, se je število kaznivih dejanj proti ženskam v Indiji leta 2022 v primerjavi s prejšnjim letom povečalo kar za 4 odstotke.