Novi spopadi so izbruhnili eno leto po lanskih spopadih, v katerih je umrlo več kot 6500 ljudi. Foto: AP
Novi spopadi so izbruhnili eno leto po lanskih spopadih, v katerih je umrlo več kot 6500 ljudi. Foto: AP

Iz odbora za zunanje zadeve armenskega parlamenta so sporočili, da je bilo ubitih 15 armenskih vojakov. Kot so ob tem dodali, so izgubili nadzor nad dvema vojaškima strateškima točkama. Ministrstvo je sporočilo še, da je azerbajdžanska vojska zajela 12 armenskih vojakov.

Iz Azerbajdžana so medtem sporočili, da sta bila ranjena dva njihova vojaka.

Državi sta medtem ob posredovanju Rusije že dosegli prekinitev ognja, poroča BBC. "Razmere so se relativno stabilizirale," so dodali na armenskem ministrstvu za obrambo.

Kot so sporočili iz Kremlja, se je ruski predsednik Vladimir Putin o situaciji pogovarjal po telefonu z armenskim premierjem Nikolom Pashinyanom. Prav tako se je po telefonu z armenskim in azerbajdžanskim ministrom pogovarjal ruski obrambni minister Sergei Shoigu.

Foto: AP
Foto: AP

Strani se sicer medsebojno obtožujeta, kdo je začel spopade. Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je namreč v izjavi sporočilo, da so armenski vojaki napadli azerbajdžanske položaje. Iz Bakuja so še sporočili, da "jim je uspelo ustaviti napredek sovražnika, obkoliti in pridržati armenske pripadnike".

EU zaskrbljen nad razmerami

Še pred sklenitvijo prekinitve ognja je Evropska unija obe strani pozvala, naj končata vse oblike sovražnosti. "Zahtevne razmere v regiji, EU je zavezan sodelovanju s partnerji, da se premagajo napetosti za plodovit in stabilni Južni Kavkaz," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Novi spopadi so izbruhnili eno leto po lanskih spopadih, v katerih je umrlo več kot 6500 ljudi. Po šesttedenskem konfliktu v Gorskem Karabahu sta državi ob pomoči Rusije sklenili dogovor, po katerem je Armenija izgubila del ozemlja, ki ga je nadzorovala desetletja.