Kišida je zadovoljen z izidi volitev. Foto: Reuters
Kišida je zadovoljen z izidi volitev. Foto: Reuters

Utrditev večine LDP-ja in njene koalicijske partnerice Komeito, ki sta osvojili 75 od 125 sedežev, se je sicer napovedovala že pred napadom na Abeja.

Stranki LDP in Komeito sta skupaj osvojili večino, s katero bi lahko spremenili tudi japonsko ustavo in tako med drugim okrepili njeno vojaško vlogo na svetovnem prizorišču, kar je bil dolgoletni Abejev cilj, saj je menil, da trenutna ustava ne ustreza statusu Japonske kot neodvisne države in naj bi bila leta 1946 državi vsiljena od ZDA. Danes je "drastično okrepitev" obrambe napovedal tudi premier Fumio Kišida.

Zmaga vladajoče koalicije je bila sicer pričakovana tudi pred napadom na nekdanjega premierja. "Menim, da je pomembno, da nam je uspelo dokončati volitve," je za televizijo NHK dejal predsednik vlade Kišida in dodal, da se želi vladajoča koalicija lotiti predvsem pandemije, vprašanj, povezanih z Ukrajino, in inflacije.

Kenta Izumi, vodja največje opozicijske stranke – Ustavne demokratske stranke Japonske (CDP), ki je izgubila več sedežev, je ob priznanju poraza povedal, da je jasno, da "volivci niso želeli zamenjati LDP-ja in nam zaupati vodenja vlade".

Številni Japonci se poslavljajo od nekdanjega premierja Šinza Abeja. Foto: Reuters
Številni Japonci se poslavljajo od nekdanjega premierja Šinza Abeja. Foto: Reuters

Abeja je na petkovem predvolilnem shodu LDP-ja v mestu Nara ustrelil 40-letni nekdanji pripadnik japonske mornarice Tetsujo Jamagami. Abe je umrl nekaj ur zatem v bolnišnici, pokopali pa ga bodo v torek v Tokiu.

Volilna kampanja se je sicer po petkovem premoru nadaljevala v soboto. Premier Kišida je vztrajal, da se volitve kljub incidentu izpeljejo, saj po njegovih besedah niso smeli dovoliti, da bi nasilje zatrlo svobodo izražanja.

V Tokio nepričakovano tudi Blinken

V Tokio je z zasedanja G20 nepričakovano prišel Antony Blinken, da bi izrazil sožalje ob atentatu na Abeja, v japonski prestolnici pa se mudi tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki v deželi vzhajajočega sonca končuje azijsko turnejo. "Mislim, da smo vsi še vedno v šoku zaradi njegovega umora, v šoku zaradi izgube za njegovo družino, prijatelje in svet," je med nedeljskim obiskom Tajske tamkajšnjemu kolegu Donu Pramudvinaiju dejal Blinken.

Danes se je Blinken v Tokiu najprej srečal z ameriškim veleposlanikom na Japonskem Rahmom Emanuelom, s katerim sta se nato odpravila v uradno rezidenco japonskega premierja Kantei, kjer se je za zaprtimi vrati na kratko sešel s premierjem Kišido. "Premier Abe je v času svojega mandata storil več kot kdor koli drug, da bi se odnosi med ZDA in Japonsko dvignili na novo raven. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da pomagamo našim prijateljem pri prenašanju bremena te izgube," je po srečanju s premierjem dejal vodja ameriške diplomacije. Japonski voditelj se je po sestanku zahvalil za "topla čustva ZDA".