Vulkan na Kamčatki (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Vulkan na Kamčatki (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Ta del polotoka Kamčatka je priljubljena turistična destinacija, ki slovi po slikoviti pokrajini in aktivnih vulkanih. Helikopter je izginil z radarja kmalu po vzletu, gosta megla pa ovira prizadevanja reševalcev, so po poročanju spletnega BBC-ja sporočili z ruskega ministrstva za izredne razmere.

Helikopter je v lasti turističnega ponudnika Vityaz-Aero in je s turisti na krovu letel na ogled vulkana. Gre za model helikopterja Mi-8, ki je bil zasnovan v času Sovjetske zveze v 60. letih, in ki je v Rusiji še vedno priljubljen in pogosto v uporabi.

"Popoldne je izginil z radarja, člani posadke pa niso več vzpostavili stika s kontrolo letenja," je povedal guverner Kamčatke Vladimir Solodov. Vir z ministrstva za izredne razmere je ruski državni tiskovni agenciji Tass povedal, da posadka pred izginotjem ni poročala o prav nobenih težavah.

19 turistov in trije člani posadke

Guverner Solodov je potrdil tudi, da je bilo na krovu 19 potnikov in trije člani posadke.

Iskanje iz zraka se je nadaljevalo tudi ponoči, vendar je bila vidljivost zelo slaba. V iskanje pogrešanega helikopterja so se reševalci odpravili tudi peš po dolini reke Bistraja, po kateri naj bi letel helikopter.

Gorati polotok Kamčatka, ki se nahaja več kot 6000 kilometrov vzhodno od Moskve, je zelo priljubljen med turisti, a v preteklih letih letalske nesreče niso bile redke. Leta 2021 sta se namreč zgolj v dveh mesecih zgodili kar dve.