Napovedovalo se je le okoli 3000 protestnikov, dunajske oblasti so jih pričakovale kvečjemu kakih 10.000, a policija jih je na koncu naštela kar petkrat več.

Protesti na Dunaju. Foto: EPA
Protesti na Dunaju. Foto: EPA

Shod na Dunaju je potekal pod geslom "Black Lives Matter" (Življenja temnopoltih so pomembna). Začel se je na Trgu človekovih pravic v neposredni bližini spomenika Marcusu Omofumi - nigerijskemu prosilcu za azil, ki so ga policisti ubili na letalu ob njegovem izgonu z Dunaja.
"Omofuma je eden najbolj tragičnih primerov policijskega nasilja v Avstriji. On in mnogi drugi so simbol strukturnega rasizma, ki obstaja v Avstriji in se lahko na žalost izrodi tudi v brutalno nasilje. Danes smo tu, da nastopimo proti temu strukturnemu nasilju. V živo, pogumno, množično, skupaj: Black lives matter," je udeležencem sporočila ena od govork, lokalna političarka iz vrst socialdemokratov (SPÖ) in aktivistka Mireille Ngosso, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstralska policija želi prepovedati proteste zaradi tveganja za zdravje

Za konec tedna so v Avstraliji napovedani novi protesti, ki jih želi policija prepovedati, ker predstavljajo tveganje za širjenje novega koronavirusa. Protestniki, po podatkih organizatorjev se jih je zbralo več kot 2000, so na trgu Garema Place izrazili solidarnost s protesti v ZDA, ki so izbruhnili po nasilni smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu. Po govorih se je množica odpravila do približno štiri kilometre oddaljenega avstralskega parlamenta.

Po Floydovi smrti tudi v Avstraliji potekajo protesti. Foto: Reuters
Po Floydovi smrti tudi v Avstraliji potekajo protesti. Foto: Reuters

Protestniki so pozvali policije po vsem svetu, naj ne maltretirajo manjšin. Na transparentih, ki so jih nosili, je med drugim pisalo "tišina ubija" in "življenja aboriginov so pomembna", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Predstavnica avstralskih staroselcev Matilda House je pozvala množico, naj "pošlje sporočilo vladi" o smrtih aboriginov v priporu, zapiranju staroselcev in rasizmu v Avstraliji. "Aboriginski moški in ženske so bili odpeljani iz naših življenj in nikoli ni bilo pojasnjeno in oni in mi vsi še vedno ne moremo dihati," je dejala. "Še vedno ne moremo dihati."

Po svetu se vrstijo protesti v znak solidarnosti s protesti v ZDA

Za konec tedna napovedani novi shodi

Po Floydovi smrti so tudi v Avstraliji, med drugim v Sydneyju, Brisbanu, Perthu in Canberri, potekali shodi zaradi številnih smrti temnopoltih med policijskim pridržanjem. Za konec tedna so napovedani še novi protesti.

Kot poroča BBC, naj bi se konec tedna samo na shodu v Sydneyju zbralo več kot 20.000 ljudi. Policija v Novem Južnem Walesu je vrhovno sodišče pozvala, naj shod prepove. Po besedah tamkajšnje premierke Gladys Berejiklian je bila za proteste sprva prižgana zelena luč, zaradi napovedanega velikega števila udeležencev in skrbi zaradi nezmožnosti upoštevanja pravila o varni razdalji pa so si premislili. Odločitev sodišča bo znana danes. Pojavile so se številne kritike, da gre za omejevanje svobode govora.

Sorodna novica "Umaknite kolena z naših vratov"; napovedana tožba zaradi nasilja nad protestniki

Napovedane proteste je kritiziral tudi avstralski premier Scott Morrison, ki je državljane pozval, naj se jih ne udeležijo. "Poiščimo boljši način, da izrazimo svoje občutke, kot da ogrožamo svoje zdravje in zdravje drugih."

Policija v Melbournu je pozvala ljudi, naj se ne udeležijo protestov, na organizatorje je naslovila poziv, naj odpovejo proteste, zagrozila pa je tudi s kaznimi. V Brisbanu in Adelajdi je policija že prižgala zeleno luč za izvedbo shodov, poroča BBC.

Kot navaja Guardian, je od leta 1991 v času policijskega pridržanja umrlo najmanj 432 aboriginov. Avstralska policija je bila deležna ostrih kritik, potem ko je v torek prijela aboriginskega najstnika v Sydneyju. Policista, ki je bil do njega nasilen, so premestili.