Afganistansko vodstvo pred ofenzivo talibanov – predsednik Ašraf Gani (v sredini) in oba podpredsednika, Sarwar Danish (desno) in Amrullah Saleh (levo). Foto: AP
Afganistansko vodstvo pred ofenzivo talibanov – predsednik Ašraf Gani (v sredini) in oba podpredsednika, Sarwar Danish (desno) in Amrullah Saleh (levo). Foto: AP

Danish je kmalu po tem, ko so talibani avgusta prevzeli oblast v Afganistanu, pobegnil v Turčijo, nedavno pa je prispel na Novo Zelandijo. Kot je pojasnil sodelavec novozelandskega ministra za priseljevanje Phil Twyford, so Danisha, ki je pripadnik manjšine Hazara, sprejeli tudi zato, ker je vrsto let zagovarjal zaščito človekovih pravic, piše Guardian.

A neki afganistanski prevajalec, ki je dolgo sodeloval z novozelandskimi enotami v državi pod Hindukušem, je opozoril, da bi morali v Wellingtonu bolje razmisliti, koga sprejmejo in koga ne. "Ta odločitev je za mnoge veliko razočaranje. Čeprav nima Danish prav nobenih povezav z Novo Zelandijo, ste ga sprejeli, na tiste, ki so vrsto let pomagali vaši vojski, pa ste popolnoma pozabili," je bil kritičen.

Zakaj prav Danish?

Tudi predstavnik manjšine Hazara na Novi Zelandiji je dejal, da je v Afganistanu še na tisoče ljudi, ki živijo strahu in si bolj kot vse drugo želijo vizume, da bi lahko zapustili državo. "Preprosto ne zdi se mi pravično, da vidim vso množico ljudi, ki trpijo in so lahko kadar koli tarče talibanskega nasilja. Danish pa je bil že zdaj na varnem v Turčiji," je dejal.

Danish se na očitke ni odzval.

Nova Zelandija je po talibanskem prevzemu oblasti odobrila vizume 1400 Afganistancem, med drugim 200 afganistanskim sodelavcem novozelandske vojske in še 200 takim, ki so se znašli v "veliki nevarnosti". V Wellingtonu so pojasnili, da Danish spada v to drugo kategorijo. A čeprav so odobrili 1400 vizumov, je v Novo Zelandijo prišlo le 800 Afganistancev. Nekateri se namreč niso mogli pravočasno vkrcati na letala.