Papež je v okviru turneje po Aziji obiskal države, kjer živi malo katoličanov. V Singapurju jih je med šestimi milijoni prebivalcev po podatkih Vatikana okoli 210.000. Foto: Reuters
Papež je v okviru turneje po Aziji obiskal države, kjer živi malo katoličanov. V Singapurju jih je med šestimi milijoni prebivalcev po podatkih Vatikana okoli 210.000. Foto: Reuters

"Želim si, da bi posebno pozornost namenili revnim, starejšim in zaščiti dostojanstva delavcev migrantov, ki veliko prispevajo k družbi in ki bi jim morali zagotoviti pošteno plačilo," je v nagovoru na Nacionalni univerzi Singapurja dejal 87-letni papež, ki bo popoldne pred približno 50.000 verniki daroval še mašo.

V Singapurju, ki ima okoli šest milijonov prebivalcev, dela tudi 1,1 milijona slabo plačanih delavcev migrantov, ki po večini prihajajo iz južne Azije in Filipinov in kljub nizkim plačam med drugim veliko prispevajo tudi h gradnji nebotičnikov in obsežne infrastrukture v finančnem središču Azije. Več sto tisoč tujih delavcev opravlja tudi gospodinjska dela.

Skupine, ki se borijo za človekove pravice, so bile že večkrat kritične do načina, kako oblasti ravnajo s temi delavci, in se zavzele za izboljšanje njihovih življenjskih razmer, da bi preprečili različne oblike zlorab, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Frančišek se vse od prevzema položaja leta 2013 zavzema za migrante in begunce in ponavlja poziv družbam, naj jih sprejmejo in omogočijo izboljšanje njihovih življenj.

Danes sicer ni omenjal neposredno delavcev v Singapurju, niti ni omenjal kritik na račun človekovih pravic in strogega pravosodnega sistema, ki še vedno vsebuje smrtno kazen.

Državi, ki je neodvisna od leta 1965 in velja za eno najbolj razvitih v Aziji na področju industrije in tehnologije, je po srečanju z najvišjimi predstavniki namenil tudi veliko pohvalnih besed ter med drugim hvalil podjetniški duh države.

V dar je prejel orhidejo, prepoznavno cvetlico Singapurja, ki je bila vzgojena posebej zanj in nosi papeževo ime.

Frančišek z dvodnevnim obiskom v Singapurju, kamor je prispel v sredo, končuje turnejo po Aziji, ki jo je začel v Indoneziji, nato pa je obiskal še Papuo Novo Gvinejo ter Vzhodni Timor. V petek se vrača v Rim.