Papež Frančišek in predsednik Vzhodnega Timorja Jose Manuel Ramos-Horta. Foto: Reuters
Papež Frančišek in predsednik Vzhodnega Timorja Jose Manuel Ramos-Horta. Foto: Reuters

"Vsi smo poklicani, da storimo vse, kar je mogoče, da preprečimo vsakršno zlorabo ter vsem mladim zagotovimo zdravo in mirno otroštvo," je dejal Frančišek, ki se v nasprotju s potovanji na Irsko in Portugalsko med obiskom v Vzhodnem Timorju ne bo sestal z žrtvami zlorab.

V Diliju, prestolnici Vzhodnega Timorja, je sicer papeža pozdravilo več deset tisoč katoliških vernikov. Vzhodni Timor, ki je bil do leta 1975 portugalska kolonija, od Indonezije pa se je osamosvojil leta 2002, je verjetno najbolj katoliška država na svetu, saj je po podatkih Vatikana približno 96 odstotkov prebivalcev katoličanov.

"Zahvaljujemo se Gospodu, da med tako dramatičnim obdobjem zgodovine niste nikoli izgubili upanja in da je po temnih in težkih dneh končno nastopila zora miru in svobode," je glede brutalne in več kot dvajsetletne indonezijske okupacije Vzhodnega Timorja povedal papež.

Frančiškov obisk je prvi po 35 letih, ko je državo obiskal Janez Pavel II., ki je s tem spodbudil gibanje za neodvisnost.

Predsednik Jose Manuel Ramos-Horta je papežev glas označil za "potreben v vse bolj iznakaženem svetu, v katerem je hladnost src nadomestila dialog in mir".

Organizatorji pričakujejo, da se bo torkove maše na Tasitolu, kjer so pokopani timorski borci za neodvisnost, udeležilo približno 750.000 ljudi, to je okoli polovica prebivalcev države.

Država ima od osamosvojitve gospodarske težave in le počasi obnavlja infrastrukturo. Azijska razvojna banka je lani navedla, da skoraj 30 odstotkov zaposlenih Timorcev zasluži manj kot 2,15 dolarja na dan, Svetovna banka pa je ocenila, da skoraj polovica vseh otrok zaradi nedohranjenosti zaostaja v rasti.

Papež je dejal, da je za reševanje gospodarskih izzivov "potrebno skupno in obsežno ukrepanje".

Več škandalov zaradi zlorab

Leta 2022 je Vatikan potrdil, da je sankcioniral timorskega škofa Carlosa Filipeja Ximenesa Bela zaradi obtožb, da je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja spolno zlorabljal dečke. Iz Vatikana so še sporočili, da je Belo, ki zdaj živi na Portugalskem in je leta 1996 z Ramosom-Horto prejel Nobelovo nagrado za mir za prizadevanja za neodvisnost, sprejel omejitve glede gibanja in službovanja.

Leto pred tem je bil ameriški duhovnik Richard Daschbach obsojen na 12 let zapora zaradi spolne zlorabe deklic.

Skupina proti zlorabam otrok BishopAccountability.org je pred tem papeža pozvala, naj med obiskom odkrito spregovori o teh primerih. "Papež mora poimensko obsoditi oba moška," je dejala Anne Barrett Doyle. "Njegove besede bi lahko imele ogromen pozitiven učinek."

Vzhodni Timor je sicer tretja Frančiškova postojanka na njegovi 12-dnevni turneji po Aziji. Pred tem se je že mudil v Indoneziji in v Papui Novi Gvineji, v prihodnjih dneh pa bo obiskal še Singapur. V Vatikan se bo predvidoma vrnil v petek.