Nadaljevanje protestov v Kanadi

Kanadski protesti so se začeli konec januarja v prestolnici Ottawa, kjer še zmeraj okoli 400 tovornjakov onemogoča promet. Tovornjakarji so v ponedeljek zaprli tudi mejni prehod med Kanado in ZDA.

V Ottawi so zaradi shoda razglasili izredne razmere, policija je aretirala več voznikov tovornjakov in sprožila številne preiskave. Premier Justin Trudeau je proteste označil za nesprejemljive.

Konvoj svobode povzroči za okoli 300 milijonov dolarjev trgovinske škode na dan, poroča BBC. Zaradi težav z dobavo je motena tudi proizvodnja v proizvodnji avtomobilov podjetij Ford in Toyota.

"Macron, tudi mi te bomo razjezili," sporočajo protestniki. To je odziv na izjavo francoskega predsednika, ki je ob napovedi novih ukrepov na začetku januarja dejal, da je strategija čim bolj razjeziti necepljene, pri čemer je uporabil v Francijo precej bolj zaznamovan glagol "emmerder". Foto: EPA

Pariška policija prepovedala konvoj svobode

Policija v francoski prestolnici Pariz je medtem prepovedala protest tovornjakarjev in drugih voznikov, uperjen proti proticovidnim ukrepom. Številni vozniki so se že odpravili proti Parizu, kjer konec tedna načrtujejo proteste in blokade po zgledu kanadskega konvoja svobode.

Pariška policija je danes sporočila, da tovrstnih demonstracij ne bo dovolila in da bo proti tistim, ki prepovedi ne bodo upoštevali, strogo ukrepala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po državi se zbira več konvojev svobode, med drugim tudi v Perpignanu. Foto: EPA
Po državi se zbira več konvojev svobode, med drugim tudi v Perpignanu. Foto: EPA

Načrtujejo mobilizacijo dodatnih policistov, ki bodo preprečili morebitne zapore cest in morebitne kršitelje kaznovali z visokimi globami, zaplembami njihovih vozil ter aretacijami.

Tiste, ki bodo skušali zapirati ceste, lahko doleti celo dvoletna zaporna kazen, globa v višini 4500 evrov in triletna prepoved vožnje.

Koliko konvojev je na poti v prestolnico in kako veliki so, oblasti zaenkrat težko ocenijo, še piše AFP. Cilj francoskega konvoja svobode, v katerem so tudi avtomobili, kombiji in motorji, je velik sobotni protest v Parizu, pot pa bi lahko nadaljevali proti Bruslju.

Protestnike je podprla skrajno desna političarka Marine Le Pen in jih primerjala z gibanjem rumeni jopiči.

Policija je spraznila območje pred parlamentom. Foto: Reuters
Policija je spraznila območje pred parlamentom. Foto: Reuters

Nova Zelandija: Policija protestnike odstranila izpred parlamenta

Pred novozelandskim parlamentom v Wellingtonu so medtem izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, ki nasprotujejo proticovidnim ukrepom in obveznemu cepljenju. Policija je uporabila solzivec in aretirala več kot 120 ljudi.

Protesti pred novozelandskim parlamentom so se po vzoru protestov kanadskih tovornjakarjev začeli v torek s konvojem tovornjakov pred parlamentom. Zbralo se je okoli tisoč ljudi, po 24 urah pa se je večina vozil umaknila.

Pred parlamentom se je nato utaborilo nekaj sto protestnikov, ki so na tem območju vztrajali tri dni in napovedali, da ne bodo kar tako odšli.

V četrtek je po potezi predsednika parlamenta Trevorja Mallarda, ki je za javnost zaprl območje okoli parlamenta, posredovala policija.

Sprva so protestnike pozvali, naj zapustijo območje parlamenta, sicer jim grozi aretacija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nato je policija začela protestnike med vzkliki "Sramota!", "To ni demokracija!" in "Ukinite (cepilni) mandat!" odstranjevati z uporabo sile. Vpleteni so se prerivali in izbruhnil je tudi manjši spopad, napadena sta bila dva policista, poroča Al Džazira.

Protestniki so tri dni kampirali na območju. Foto: Reuters
Protestniki so tri dni kampirali na območju. Foto: Reuters

Policija je posredovala z solzivcem, zaradi "motenja posesti" pa je bilo aretiranih več kot 120 ljudi.

Premierka Jacinda Ardern je medtem protestnike pozvala, naj nehajo demonstrirati, saj ne odražajo stališč preostanka Nove Zelandije. "Vsi si želimo iti naprej. Zelo trdo delamo, da bi ustvarili kar najboljše razmere za to," je dejala po obisku cepilnega središča v Aucklandu.

Na Novi Zelandiji je cepljenje proti covidu-19 obvezno za določene poklice, med drugim za zdravstvene delavce, gasilce, učitelje, pravosodni sistem in vojsko. Dokazilo o cepljenju je potrebno za vstop v gostinske lokale, cerkve in telovadnice.

Nova Zelandija je dolgo časa zasledovala strategijo ničelnih okužb z novim koronavirusom, a so jo spodkopale bolj nalezljive različice. V državi s pet milijoni prebivalci so doslej potrdili okoli 18.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 53 covidnih bolnikov.