Policija je začela več preiskav, potem ko sta se med drugim pojavila zastava s svastiko in posnetek ženske, ki je plesala na grobu neznanega vojaka. Obrambna ministrica Anita Anand je ostro obsodila incidente, poroča BBC. Okoli spomenikov so postavili zaščitne barikade.

Protesti so potekali že v soboto in se potem nadaljevali tudi v nedeljo. Foto: EPA
Protesti so potekali že v soboto in se potem nadaljevali tudi v nedeljo. Foto: EPA

Policija je na Twitterju objavila, da zaradi oskrunjenja več spomenikov in groženj policistom, mestnim uradnikom in drugim posameznikom poteka več preiskav.

Vozniki tovornjakov so zaprli ulice v bližini parlamenta in mestne hiše. Kot je dejal župan Ottawe, so nekateri protestniki nadlegovali osebje v ljudski kuhinji, zahtevali so brezplačne obroke, potem ko so jim vstop v restavracijah zavrnili, ker niso želeli nositi zaščitnih mask.

Kot so sporočile mestne oblasti, bo danes mestna hiša zaprta, pričakovati je tudi težave v prometu, nedostopne naj bi bile tudi nekatere storitve, poroča France24.

Že v soboto je premier Justin Trudeau z družino zaradi varnostnih razlogov zapustil svoj dom v mestu.

Okoli 90 odstotkov od skupno 120.000 voznikov tovornjakov, ki vozijo tovornjake v ZDA, je cepljenih. Tak je odstotek precepljenosti tudi v splošni populaciji med odraslimi.

Protesti proti zahtevi, da morajo biti vozniki cepljeni, če želijo prečkati mejo, so prerasli v proteste proti cepljenju nasploh.

Vodja konservativne stranke Erin O'Toole se je srečal z nekaterimi protestniki in podprl pravico do mirnih protestov, obsodil pa je oskrunjenje spomenikov, ki so ga izvedli nekateri posamezniki.

Vlada je 15. januarja uvedla pravilo, po katerem morajo necepljeni kanadski vozniki po prečkanju meje ob vrnitvi domov v karanteno. Na drugi strani so tudi ZDA pred kratkim uvedle pravilo, da morajo tuji vozniki ob vstopu v državo pokazati dokazilo o cepljenju.