Znameniti zeleno-rumeni vlak, s katerim Kim potuje v tujino. Foto: Reuters
Znameniti zeleno-rumeni vlak, s katerim Kim potuje v tujino. Foto: Reuters

Kima in njegovo ženo Ri Sol-ju je na Kitajsko povabil tamkajšnji predsednik Ši Džinping. Voditelj je v Peking s svojo delegacijo prispel z zasebnim vlakom, v kitajski prestolnici pa se bo zadržal do desetega januarja.

Lani tri njuna srečanja

Gre za četrti Kimov obisk Pekinga v manj kot letu dni, saj je Kitajska najpomembnejša diplomatska zaveznica Pjongjanga in tudi glavni vir trgovinskega sodelovanja in pomoči. Danes naj bi Kim praznoval tudi 35. rojstni dan ‒ gre le za ugibanja, saj datuma in letnice njegovega rojstva Pjongjang nikoli ni potrdil. Poleg tega se je Kim lani trikrat sestal tudi z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom.

Predtem v šestih letih svojega vladanja Kim v Peking ni prišel niti enkrat.

Kim in Ši se v šestih letih Kimovega vladanja do lani nista srečala nikoli. Foto: Reuters
Kim in Ši se v šestih letih Kimovega vladanja do lani nista srečala nikoli. Foto: Reuters

"Kim želi z obiskom Pekinga Trumpovo administracijo spomniti, da ima poleg Washingtona in Seula še druge diplomatske in gospodarske možnosti," je dejal politični strateg Harry J. Kazianis.

Po poročanju medijev naj bi Kim in Ši na srečanju kovala strategijo za drugi ameriško-severnorejski vrh. Kim in Trump sta si na zgodovinskem srečanju prvič v roke segla junija lani v Singapurju, Trump pa je nedavno dejal, da bo kmalu razkril kraj njunega drugega srečanja. Trump je še izjavil, da med državama poteka "dober dialog", a da sankcije proti Pjongjangu ostajajo v veljavi. Kim in Trump sta takrat na srečanju podpisala dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, a te dejavnosti so nato zastale.

Kim Džong Un znova obiskuje Kitajsko

Kim opozoril ZDA, da bo poiskal "novo pot"

V novoletni poslanci pred dnevi pa je Kim Džong Un dejal, da si Severna Koreja želi dobrih odnosov z ZDA, vendar posvaril, da bi lahko spremenila svoj pristop, če bo Washington vztrajal pri sankcijah. "Vedno sem pripravljen znova sesti z ameriškim predsednikom in si prizadevati za rezultat, ki bi ga mednarodna skupnost pozdravila. Vendar nam ne bi preostalo drugega, kot da poiščemo novo pot, če ZDA ne bodo uresničile svojih obljub in bodo napačno precenile našo potrpežljivost, hkrati pa enostransko vsiljevale stvari in vztrajale pri sankcijah in pritisku," je dodal.

Ob tem je znova pozval h koncu skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.