Protestniki na ulicah Kolkate. Foto: EPA
Protestniki na ulicah Kolkate. Foto: EPA

Odkritje trupla 31-letne zdravnice stažistke je povzročilo ogorčenje po vsej državi zaradi nasilja nad ženskami.

V povezavi z zločinom je bil aretiran prostovoljec v bolnišnici, preiskavo pa je po kritikah na račun lokalne policije prevzel indijski Centralni urad preiskave.

V torek se je več tisoč ljudi odpravilo do poslopja vlade v Kalkuti in zahtevalo odstop predsednice vlade Zahodne Bengalije Mamate Banerdži.

Protestniki so vzklikali gesla in se spopadli s policijo, ki je uporabila tudi palice, poroča BBC. Aretiranih naj bi bilo najmanj 100 protestnikov, in sicer zaradi "povzročanja nasilja".

Po omenjenem umoru 9. avgusta je izbruhnilo več protestov. Na največjem se je po Zahodni Bengaliji 14. avgusta zbralo več deset tisoč žensk in zahtevalo "neodvisnost, da lahko živijo v svobodi in brez strahu".

Odtlej pa so se nekateri protesti tudi prelevili v kaotična politična zborovanja. Policija se je spopadla tudi s podporniki v Indiji vladajoče stranke Baratija Džanata (BJP), jeznimi na regionalno vlado.

BJP, ki je v Zahodni Bengaliji v opoziciji, je vlado Mamate Banerdži obtožila spodbujanja nevarnega okolja za ženske.

Vlada Zahodne Bengalije je oznanila niz ukrepov za povečanje varnosti žensk na delovnih mestih, vključno s posebej določenimi prostori za počitek in varne prostore z nadzornimi kamerami v državnih bolnišnicah.

Po umoru 31-letnice je bilo v Indiji več poročil o posilstvih, premier Narendra Modi pa je dejal, da "mora biti pošastno obnašanje do žensk ostro in hitro kaznovano".