Zdravniki in zdravnice zahtevajo tako pravico za pokojno kolegico kot boljšo svojo varnost. Foto: Reuters
Zdravniki in zdravnice zahtevajo tako pravico za pokojno kolegico kot boljšo svojo varnost. Foto: Reuters

31-letna stažistka je bila prejšnji teden posiljena in umorjena na medicinski fakulteti v Kolkati, kjer je delala. Dogodek je sprožil ogorčenje zdravniške skupnosti in številne proteste, podobno kot grozljivo množično posilstvo 23-letne študentke na avtobusu v New Delhiju leta 2012.

Vrhunec protestov naj bi po pričakovanjih predstavljala 24-urna splošna stavka v zdravstvu. Po poročanju Reutersa je stavka povsem ohromila zdravstveni sistem v državi, saj delo odklanja več kot milijon zdravnikov in številno drugo zdravstveno osebje. Med stavko, ki se je začela ob 6. uri po krajevnem času, zagotavljajo zgolj nujno zdravstveno oskrbo, torej ko so ogrožena življenja. Zavračajo vse nenujne posege in preglede, ne glede na starost pacientov ali njihove morebitne pridružene bolezni.

Delo je okrnjeno tako v javnih bolnišnicah in zdravstvenih zavodih kot v zasebnih klinikah. Po navedbah predstavnika indijske zdravniške zveze Sandživa Singha Jadava so se stavki pridružili praktično vsi mlajši zdravniki in zdravnice, skupno pa stavka 90 odstotkov njihovih članov, je dejal.

Vlada je po srečanju s predstavniki zdravnikov te javno pozvala, naj se vrnejo na delo, saj da je to v javnem interesu. Po poročanju Reutersa je spontana zdravniška stavka najobsežnejša v indijski zgodovini.

Okrepljena policijska prisotnost pred medicinsko fakulteto v Kolkati. Foto: Reuters
Okrepljena policijska prisotnost pred medicinsko fakulteto v Kolkati. Foto: Reuters

Prizorišče zločina, medicinsko fakulteto v Kolkati, medtem varujejo policisti. Protestniki možem postave sicer očitajo, da so primer obravnavali neustrezno. Višje sodišče v mestu je preiskavo preneslo na osrednji indijski preiskovalni urad, da bi "pridobilo zaupanje javnosti", navaja AFP. Preiskovalci so po poročanju Reutersa že prispeli v Kolkato in med drugim zaslišali dekana fakultete.

Mamata Banerdži, predsednica vlade Zahodne Bengalije, je sicer proteste podprla in zahtevala pospešitev preiskave ter hitro in odločno kaznovanje odgovornih. Oglasil se je tudi indijski premier Narendra Modi in se zavzel za kaznovanje tistih, ki izvajajo "pošastna" dejanja nad ženskami.

Mlado zdravnico so našli v bolnišnični predavalnici, kamor se je po navedbah AFP-ja umaknila na počitek med 36-urno izmeno. Policija je zaradi suma posilstva in umora pridržala moškega, ki je v bolnišnici pomagal pri razvrščanju čakalnih vrst. "36-urna dežurna izmena, ki jo je opravljala žrtev, in pomanjkanje varnih prostorov za počitek zahtevata temeljito izboljšanje delovnih in življenjskih pogojev zdravnikov," je izjavi za javnost dejal predstavnik enega od sindikatov.

Zdravniška stavka. Foto: Reuters
Zdravniška stavka. Foto: Reuters

Po navedbah indijske zdravniške zveze je večina zaposlenih v zdravstvu, vključno z zdravniškim poklicem, žensk, ki so v Indiji že tako ogrožene. Zdravniki zato s stavko zahtevajo tudi uveljavitev krovnega nacionalnega zakona, ki bi zdravstvene delavce zaščitil pred nasiljem.

Spolno nasilje je v Indiji zelo razširjena problematika. Leta 2022 so iz države z 1,4 milijarde prebivalcev poročali o povprečno skoraj 90 posilstvih dnevno, navaja AFP.

V Indiji stavkajo zdravstveni delavci