Potres je sprožil več plazov, na območje so poslali reševalce. Foto: Reuters
Potres je sprožil več plazov, na območje so poslali reševalce. Foto: Reuters

Epicenter potresa z magnitudo 6,8 na Kitajskem je bil v gorskem kraju Luding, približno 43 kilometrov jugovzhodno od mesta Kangding v provinci Sečuan in 226 kilometrov od Čengduja. Tresljaje so čutili tudi v Čengduju in Čongkingu.

Zaznali so tudi več popotresnih sunkov. Manj kot uro po prvem potresnem sunku je tudi vzhodni Tibet prizadel manjši potres magnitude 4,6, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prve ocene kažejo, da je več mest v provinci Sečuan utrpelo resno škodo na stanovanjskih objektih, predvsem zaradi zemeljskih plazov, ki jih je sprožil potres. Na nekaterih območjih so bile tudi prekinjene telekomunikacijske linije, je poročala kitajska državna radiotelevizija CCTV. Na območje epicentra so oblasti že poslale več kot 500 reševalcev.

O škodi na jezovih in hidroelektrarnah ne poročajo, je pa potres prekinil oskrbo z električno energijo za okoli 40.000 uporabnikov.

Oblasti v Čengduju so sicer prav v nedeljo podaljšale omejitve, namenjene zajezitvi pandemije covida-19. V pokrajini so imeli ob tem vremensko ekstremno poletje, pri čemer je rekordni vročinski val občutno izsušil reke v Čongkingu.

Potresi so na Kitajskem dokaj pogosti, zlasti na jugozahodu države. Leta 2008 je potres z magnitudo 8,0 v okrožju Venčuan v Sečuanu zahteval več deset tisoč smrtnih žrtev in povzročil ogromno škode. Po dveh potresih na jugozahodu Kitajske junija letos so umrli najmanj štirje ljudje, več deset je bilo ranjenih. Gre sicer za najmočnejši potres v Sečuanu po letu 2017, poroča Reuters.

V Afganistanu umrlo najmanj osem ljudi

Močan potres z magnitudo 5,3 je ponoči stresel tudi vzhod Afganistana, na katerem je po dosedanjih podatkih oblasti v provinci Kunar umrlo najmanj osem ljudi. Pristojni se bojijo, da lahko število žrtev še naraste. Potres je poškodoval tudi od 40 do 50 hiš.

Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega seizmološkega inštituta (USGS) blizu mesta Džalalabad. Tresenje tal so čutili tudi v provincah Lahman in Nangarhar ter v prestolnici Kabul. "Podatke o žrtvah in škodi na drugih območjih še zbiramo," je za AFP povedal namestnik ministra za upravljanje naravnih nesreč Šarafudin Muslim.

Afganistan pogosto prizadenejo potresi, še posebej v gorovju Hindukuš, ki leži blizu stika evrazijske in indijske tektonske plošče. 22. junija je državo prizadel najhujši potres v zadnjih dveh desetletjih. Tla so se tedaj stresla z magnitudo 5,9, umrlo je okoli tisoč ljudi, več tisoč je bilo ranjenih.

Potres tudi na jugu Irana

Streslo je tudi tla na jugu Irana, kjer je bil po navedbah Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) potres z magnitudo 5,5. Iranska državna televizija je poročala, da so na območje poslali reševalne ekipe, vendar o žrtvah ali škodi za zdaj ne poročajo. Iran je v zadnjih letih utrpel več uničujočih potresov, njegovo ozemlje prečkajo večje geološke prelomnice.