Nesreča je prizadela več kot štiri petine prebivalcev Tonge. Foto: EPA
Nesreča je prizadela več kot štiri petine prebivalcev Tonge. Foto: EPA

V pogovoru za BBC je Sovaleni dejal, da se ljudje še spopadajo s to travmatično izkušnjo. Medtem ko finančni stroški nesreče naraščajo, je po premierjevih besedah velika tudi škoda za duševno zdravje ljudi.

"Večina njihovih hiš je uničena. Glavna stvar je zagotoviti, da so na varnem," je dejal Sovaleni, ki poudarja, da je preselitev prebivalcev težavna. Razmišljajo, ali naj jih preselijo drugam ali naj obnovijo domove na izvirnih lokacijah.

Domove naj bi začeli obnavljati naslednji mesec, a obnova duševnega zdravja bo trajala dlje, je dejal premier, ki je na položaju le nekaj mesecev.

Ameriška vesoljska agencija Nasa meni, da je bil izbruh ognjenika večstokrat močnejši kot eksplozija ameriške jedrske bomb nad Hirošimo med drugo svetovno vojno.

Oblasti na Tongi pravijo, da sta cunami in pepel prizadela več kot štiri petine prebivalstva.

Tonga pa se spoprijema tudi z izbruhom okužb z novim koronavirusom. Premier zatrjuje, da okužbe niso posledica dobave pomoči, kot se je sprva poročalo, ampak da izvirajo iz pristanišča. Trenutno imajo 139 aktivnih primerov okužbe, je dejal Sovaleni. Omejevanje širjenja okužb pa vpliva na dostavo pomoči.