Število na novo potrjenih okužb je že drugi dan zaporedoma padlo. Foto: Reuters
Število na novo potrjenih okužb je že drugi dan zaporedoma padlo. Foto: Reuters

"Menim, da je še prezgodaj za napovedi, ali gre za začetek, sredino ali konec te epidemije," je novinarjem v Ženevi dejal vodja programov za nujne zdravstvene ukrepe pri WHO-ju Michael Ryan.

Po besedah generalnega direktorja WHO-ja Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa se je število novih prijavljenih primerov okužb na Kitajskem v zadnjem tednu stabiliziralo, a opozarja, da si je to treba razlagati zelo previdno, saj bi lahko ta izbruh šel v katero koli smer.

Ob tem je Tedros pohvalil Kambodžo, ker je dovolila vplutje ameriški ladji za križarjenje Westerdam, ki so jo pred tem zaradi strahu pred novim koronavirusom iz Kitajske v več azijskih pristaniščih zavrnili. "To je primer mednarodne solidarnosti, h kateri smo vztrajno pozivali," je dejal.

Sorodna novica Kitajska v manj kot 14 dneh zgradila dve bolnišnici. Kako ji je to uspelo?

"Izbruhi bolezni lahko pri ljudeh prikličejo na plan najboljše in najslabše. Stigmatiziranje posameznikov ali celotnih narodov zgolj škodi odzivanju. Namesto da bi vso svojo energijo usmerili proti izbruhu bolezni, stigma preusmeri našo pozornost in ljudi obrne drugega proti drugemu," je dodal Tedros.

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa je na Kitajskem medtem preseglo 1100, število novih potrjenih primerov okužbe pa se je že drugi zaporedni dan zmanjšalo. Na turistični križarki ob japonski obali, ki je v karanteni, je šest slovenskih državljanov, ki so vsi zdravi.

Na Kitajskem je za virusom, ki povzroča pljučnico covid-19, v zadnjem dnevu umrlo še 97 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 1113. Danes so glede na uradne podatke potrdili tudi približno 2000 primerov novih okužb, kar pomeni, da se je z novim virusom do zdaj okužilo že več kot 44.600 ljudi.

Slovenski državljani na turistični križarki so zdravi, sporoča ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: EPA
Slovenski državljani na turistični križarki so zdravi, sporoča ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: EPA

Večino novih primerov so potrdili v najhuje prizadeti pokrajini Hubej, kjer pa je kljub temu število na novo potrjenih okužb že drugi dan zaporedoma padlo. Število novih bolnikov zunaj pokrajine medtem pada že ves teden.

Vsi slovenski državljani zdravi

Zunaj Kitajske največjo skupino okužb predstavljajo potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem. Danes so oblasti potrdile 39 novih primerov, s čimer se je število vseh okuženih povzpelo na 174. Kot je pojasnilo japonsko zdravstveno ministrstvo, so med obolelimi štirje v resnem stanju.

Med na novo okuženimi so državljani 11 držav, vključno z ZDA, Kitajsko, Avstralijo, Kanado in Filipini. Z virusom se je okužil tudi eden izmed uradnikov, ki so skrbeli za uveljavljanje karantene na ladji.

Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, na njej pa je bilo na začetku skupno 3700 potnikov, je tudi šest slovenskih državljanov. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da so vsi še vedno zdravi.

Slovenski državljani v karanteni so zdravi
Rusija svojim državljanom omogočila vrnitev iz Kitajske