Severnokorejski voditelj Kim Džong Un si ogleduje postroj 2. korpusa severnokorejske vojske. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un si ogleduje postroj 2. korpusa severnokorejske vojske. Foto: Reuters

Južnokorejska obveščevalna agencija je prejšnji teden sporočila, da je Severna Koreja na vzhod Rusije poslala 1500 pripadnikov posebnih enot, ki se bodo v vojaških oporiščih usposabljali za boj v Ukrajini.

Iz urada predsednika Yoon Suk Yeola so sporočili, da v odgovor na vojaško sodelovanje Pjongjanga in Moskve pripravljajo različne gospodarske in vojaške ukrepe, med drugim tudi dobavo orožja Ukrajini.

"Razmišljamo o dobavi orožja v obrambne namene, če pa bi šlo sodelovanje med državama po našem mnenju predaleč, pa bi lahko razmislili tudi o ofenzivnem orožju," so sporočili.

Seul, ki je med vodilnimi proizvajalci orožja, je Ukrajini doslej dobavljal le nesmrtonosna vojaška sredstva, vključno z opremo za razminiranje. Urad predsednika je že junija, ko sta Pjongjang in Moskva podpisala dogovor o vzajemni obrambi, nakazal, da bi lahko spremenil svoje stališče.

Izjavo za javnost so v kabinetu predsednika podali po izredni seji južnokorejskega sveta za državno varnost. Svet je Severno Korejo obtožil, da deluje kot "kriminalna organizacija", saj mlajše moške kot "plačance" pošilja v boj v Rusijo, medtem ko doma ne more poskrbeti niti za preživetje svojega ljudstva in človekove pravice.

"Naša vlada je pozvala k takojšnjemu umiku severnokorejskih vojakov, in če se bo zdajšnje vojaško dogovarjanje med Severno Korejo in Rusijo nadaljevalo, ne bomo mirovali in se bomo skupaj z mednarodno skupnostjo ostro odzvali," so zapisali v objavi.

Iz Seula so sporočili, da bo skupina obveščevalcev in vojaških uradnikov "v prihodnjih dneh" na poziv generalnega sekretarja Marka Rutteja obiskala sedež Nata.