Kim Džong Un med obiskom vojakov, ki so sodelovali na paradi. Foto: Reuters
Kim Džong Un med obiskom vojakov, ki so sodelovali na paradi. Foto: Reuters

Gre za 14. letošnjo severnokorejsko izstrelitev, ki so v nasprotju z veljavnimi resolucijami Združenih narodov.

Severna Koreja je ob koncu marca izstrelila prvo medcelinsko balistično raketo po letu 2017. Tako kot ob izstrelitvi hwasong-17 naj bi tudi tokratno izstrelitev izvedli z območja Sunan pri Pjongjangu, južnokorejske uradnike navaja Reuters.

Južnokorejski uradniki so še sporočili, da je raketa preletela 470 kilometrov razdalje in dosegla višino 780 kilometrov, preden je padla v morje.

Prav zaradi preteklosti tovrstnih testnih izstrelitev raket, ki bi lahko nosile jedrske konice, je Severna Koreja tudi pod sankcijami Združenih narodov.

Sorodna novica Foto: Kim Džong Un na vojaški paradi napovedal krepitev jedrskih zmogljivosti

Severnokorejski vodja Kim Džong Un je prejšnji teden na vojaški paradi sporočil, da severnokorejske oblasti načrtujejo razvoj jedrskih sil "z največjo mogočo hitrostjo".

V Južni Koreji bo naslednji teden položaj nastopil novoizvoljeni predsednik Yoon Suk-yeol, ki je med kampanjo namignil, da se je pripravljen pogovarjati s Severno Korejo le pod pogojem jedrske razorožitve.

Severna Koreja pod sankcijami od leta 2006

Severna Koreja je pod mednarodnimi sankcijami že od leta 2006, ko je državo še vodil Kimov oče Kim Džong Il. Mednarodno izolirana Severna Koreja je leta 2018, med pogajanji med Kimom in nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, uvedla začasen moratorij na testiranje balističnih raket.

Lani sta Rusija in Kitajska zato predlagali odpravo sankcij, ki Severni Koreji preprečujejo izvoz morske hrane in tekstila ter omejujejo uvoz rafiniranih naftnih derivatov. Sankcije njenim državljanom prav tako prepovedujejo delo v tujini in pošiljanje zaslužka v domovino.