Kitajski in ruski predsednik Ši in Putin. Foto: Reuters
Kitajski in ruski predsednik Ši in Putin. Foto: Reuters

Ši je v torek prispel v kazahstansko glavno mesto, kjer bo v četrtek potekal vrh skupine SCO, ki se ga med drugim udeležuje ruski predsednik Vladimir Putin, za katerega je to priložnost krepitve vpliva Rusije v osrednji Aziji, ki je bila nekoč rusko interesno območje, vendar je v zadnjih letih vse bolj prisotna Kitajska s svojimi vlaganji v infrastrukturne projekte.

"Sodelovanju v tej organizaciji pripisujemo velik pomen. Verjamemo, da je SCO poleg skupine BRICS eden od dveh glavnih stebrov novega multipolarnega svetovnega reda," je pred Putinovim prihodom za ruske državne medije dejal njegov svetovalec Jurij Ušakov.

Pred Putinom je v Kazahstan že v torek pripotoval kitajski predsednik, ki se je danes sestal s kazahstanskim predsednikom Kasimom Žomartom - Tokajevom. Voditelja sta se v pogovorih osredinila na trgovino in naložbe, razvoj infrastrukture, kulturne izmenjave in krepitev sodelovanja.

Ši je spodbudil Tokajeva in dejal, da bi moral biti Kazahstan srednja sila na mednarodnem področju in ustrezno prispevati k svetovnemu upravljanju. Ob tem je podprl pristop največje države v srednji Aziji v skupino BRICS, ki so jo leta 2009 ustanovile Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska, leto dni pozneje pa se jim je priključila še Južna Afrika.

Na lanskem vrhu BRICS-a v Južni Afriki so se dogovorili, da v skupino povabijo nove članice Savdsko Arabijo, Iran, Etiopijo, Egipt in Združene arabske emirate, medtem ko je Argentina po zamenjavi oblasti povabilo zavrnila, Savdska Arabija pa se še ni odločila.

Putin in Ši govorila o Ukrajini in plinovodu

Putin in Ši sta govorila ob robu vrha, in sicer tudi o Ukrajini. Strinjala sta se, da so mirovni pogovori brez prisotnosti Rusije zaman, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Voditelja sta državnim podjetjem naročila, da se čim prej dogovorijo o pogojih končanja plinovoda Moč Sibirije 2, poroča ruska tiskovna agencija Interfax, ki navaja ruskega namestnika premierja Aleksandra Novaka.

Putin je Šiju priznal, da so odnosi med državama vse močnejši. "Rusko-kitajski odnosi, naše vsestransko partnerstvo in strateško sodelovanje, doživljajo najboljše obdobje v zgodovini," je dejal na srečanju s Šijem. Poudaril je še, da SCO krepi svojo vlogo enega ključnih stebrov pravične multipolarne svetovne ureditve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ši je v kratkih uvodnih besedah Putina označil za svojega starega prijatelja in ocenil, da so kitajsko-ruski odnosi na visoki ravni. "Zaradi nemirnih mednarodnih razmer in zunanjega okolja morata obe strani še naprej ohranjati prvotno željo po prijateljstvu za prihodnje generacije," je dodal Ši.

Peking je postal ključni politični in gospodarski partner Moskve, odkar je ta februarja 2022 napadla Ukrajino in sprožila vrsto zahodnih sankcij.

Putin se je ob robu vrha, ki se začne v četrtek, srečal tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki je ruskega kolega povabil na čimprejšnji obisk. Turški predsednik je še izrazil zadovoljstvo z razvojem dvostranskih odnosov v teh težkih časih, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Ši in Tokajev sta se dogovorila, da bosta skušala podvojiti obseg trgovine med Kitajsko in Kazahstana. Foto: Reuters
Ši in Tokajev sta se dogovorila, da bosta skušala podvojiti obseg trgovine med Kitajsko in Kazahstana. Foto: Reuters

SCO naj bi letos sprejel tudi Belorusijo

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je nedavno dejala, da v Pekingu verjamejo, da bo vrh SCO prispeval k "spodbujanju varnosti, stabilnosti in razvoja" ter k pospeševanju "trajnega miru in skupne blaginje v svetu".

Na vrh Šanghajske organizacije za sodelovanje, ki bo v četrtek potekal v Astani, je bilo povabljenih tudi več drugih voditeljev držav in mednarodnih organizacij. Zbrane voditelje bo nagovoril tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

SCO je bil ustanovljen leta 2001 in ima danes uradno devet članic, potem ko se je Rusiji, Kitajski, Indiji, Kazahstanu, Kirgizistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu in Pakistanu lani pridružil tudi Iran. Status države opazovalke imata še Mongolija in Belorusija, ki naj bi letos postala polnopravna članica.

SCO je največja tovrstna regionalna organizacija na svetu, saj pokriva približno 80 odstotkov območja Evrazije in zajema okrog 40 odstotkov svetovnega prebivalstva. Tako Rusija kot Kitajska sta pogosto kritični do svetovne hegemonije Zahoda pod vodstvom ZDA in prek različnih združenj in organizacij, kakršen je tudi SCO, iščeta alternativne načine za uveljavljanje svojih interesov na svetovnem prizorišču.