Le politična rešitev lahko po njegovih besedah prinese stabilnost Siriji, je prepričan visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije (EU) Josep Borrell. Foto: Reuters
Le politična rešitev lahko po njegovih besedah prinese stabilnost Siriji, je prepričan visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije (EU) Josep Borrell. Foto: Reuters

Od 5,3 milijarde evrov obljubljenih sredstev jih bodo 3,6 milijarde namenili za letošnje leto, 1,7 milijarde pa za leto 2022 in naslednja leta. Največji delež je obljubil EU, in sicer 3,7 milijarde evrov, od tega je Evropska komisija napovedala 1,12 milijarde evrov pomoči. Med večjimi posameznimi donatoricami so še Nemčija, ki je obljubila 1,74 milijarde evrov, in ZDA s 600 milijoni dolarjev (skoraj 512 milijonov evrov).

Na peti donatorski konferenci za Sirijo, ki jo soorganizirajo Združeni narodi in Evropska unija, je sodelovalo več kot 50 držav in 30 mednarodnih organizacij. Na lanski konferenci so po podatkih ZN-a udeleženci obljubili za 5,5 milijarde dolarjev pomoči, letos pa 6,4 milijarde dolarjev.

"Sirci že deset let trpijo smrt, uničenje, razseljevanje in pomanjkanje," je v govoru na konferenci dejal generalni sekretar Organizacije združenih narodov (ZN) Antonio Guterres.

"In stanje se poslabšuje, ne izboljšuje. Letos več kot 13 milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč za preživetje. To je več kot 20 odstotkov več kot lani in večini prebivalstva zdaj grozi lakota," je dodal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije (EU) Josep Borrell pa je dejal, da režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada Sircem ne ponuja prihodnosti, zato je pozval k spremembam. Le politična rešitev lahko po njegovih besedah prinese stabilnost Siriji.

"Sirska tragedija ne sme trajati še deset let. Konec se začne z obuditvijo upanja. Začne se z našimi zavezami – tukaj, danes," je dejal nemški zunanji minister Heiko Maas.

Donirala tudi Slovenija

Ministrskega srečanja, ki je potekalo v okviru konference, se je udeležil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. V nagovoru je vse strani v konfliktu pozval k zagotovitvi napredka v političnem procesu in spoštovanju mednarodnega prava, so sporočili z zunanjega ministrstva. Logar je napovedal nov humanitarni prispevek Slovenije v vrednosti 70.000 evrov v naslednjih dveh letih v podporo dejavnostim Urada visokega komisariata ZN-a za begunce v Siriji.

Sorodna novica Evropska unija in Združeni narodi želijo za Sirijo zbrati 8,5 milijarde evrov pomoči

388.000 mrtvih v desetih letih

ZN opozarja, da se je potreba po pomoči povečala zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 in padca vrednosti sirskega funta, čeprav se je intenzivnost spopadov zmanjšala, potem ko je Al Asad s pomočjo ruskih sil znova osvojil večji del države.

Organizacija letos potrebuje več kot deset milijard dolarjev – 4,2 milijarde za humanitarno pomoč v Siriji, preostalo pa za prebežnike, ki so se zatekli v sosednje države.

V desetih letih je državljanska vojna v Siriji sicer zahtevala več kot 388.000 življenj, svoje domove pa je moralo zapustiti več milijonov ljudi.