Sirija je že deset let razklana. Foto: AP
Sirija je že deset let razklana. Foto: AP

Na eni strani ostajajo zahodne države, na drugi pa Rusija in Kitajska, ki podpirata režim predsednika Bašarja Al Asada.

Odposlanec ZN-a za Sirijo Geir Pedersen je na zasedanju pozval k novemu mednarodnemu formatu za ponovno iskanje politične rešitve konflikta, ki bi moral vključevati ključne mednarodne igralce, kot so ZDA, Rusija, Iran, Turčija, EU in Arabska liga.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je prihajajoče predsedniške volitve v Siriji vnaprej označila za nelegitimne in pozvala mednarodno skupnost, naj se ne pusti preslepiti. "Volitve ne bodo poštene niti svobodne in ne bodo dale legitimnosti Asadovemu režimu," je povedala o volitvah, ki naj bi bile predvidoma letos poleti. Namestnica francoskega veleposlanika pri ZN-u Nathalie Boradhurst volitev ni naravnost zavrnila, ampak je pozvala k zagotovitvi njihove verodostojnosti z nadzorom ZN-a.

ZDA trenutno predsedujejo Varnostnemu svetu, zato Moskva ni mogla preprečiti zasedanja. Je pa ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzija na seji dejal, da so nemire marca leta 2011 povzročile sile zunaj Sirije z namenom strmoglavljenja legitimne oblasti in preoblikovanja države po njihovem okusu.

Sorodna novica Desetletje vojnih grozot v Siriji povzročilo eksodus, opustošenje in nacionalno travmo

Poziv Asadu, naj izpusti vse samovoljno zaprte

Ameriška veleposlanica je pozvala Asadov režim, naj izpusti vse, ki so jih samovoljno zaprli, še posebej ženske, otroke in starejše. Nebenzija se je strinjal, da Sirija potrebuje kolektivno mednarodno pomoč, čeprav je Moskva lani zaprla številne točke dostopa humanitarne pomoči v državo. V uporabi je le mejni prehod v Turčiji, ki ima pooblastilo VS-ja, to pa poteče julija. Rusija je že namignila, da bi lahko nasprotovala podaljšanju pooblastila.

Zunanji ministri ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije pa so ob obletnici vstaje v Siriji izrazili solidarnost s prebivalci države po letih zlorab, množičnih grozodejstev in grobih kršitev mednarodnega prava, kakor tudi razširjene korupcije in gospodarske nesposobnosti. "Sirskega ljudstva ne bomo zapustili. Zavezani smo k oživitvi prizadevanj za mirno rešitev, ki bo zaščitila pravice in blaginjo vseh Sircev. Ne moremo dovoliti, da bi se ta tragedija nadaljevala še eno desetletje," so sporočili ministri.