Afganistanske vladne enote se pogosto umikajo pred talibani. Foto: EPA
Afganistanske vladne enote se pogosto umikajo pred talibani. Foto: EPA

V srditih bojih z vladnimi silami so talibani zavzeli sedež policije in obveščevalne službe v mestu Kala-e-Nav v Badgisu, pripadniki vladnih enot pa so se umaknili v vojaško oporišče. "Sovražnik je vstopil v mesto, vsa okrožja so padla," je novinarjem sporočil guverner Badgisa Hesamudin Šams.

Talibani so v zadnjih dveh mesecih, od začetka umika tujih sil, sprožili silovito ofenzivo po vsej državi ter uspeli zavzeti obsežna območja. Umik ameriških in drugih sil se je začel maja, prejšnji petek pa je ameriška vojska ponoči zapustila največje letalsko oporišče Bagram.

Afganistanska vlada je v torek sporočila, da so talibani prevzeli 100 od skoraj 400 okrožij v Afganistanu. Talibani hitro napredujejo prav zaradi umika tujih enot, čeprav afganistanska vlada zagotavlja, da je sposobna braniti večino ozemlja države, umik z nekaterih območij pa da je začasen in služi za reorganizacijo vojaških enot.

Talibani se v Teheranu pogajajo z vlado. Foto: EPA
Talibani se v Teheranu pogajajo z vlado. Foto: EPA

Afganistanski obrambni minister Bismila Mohamadi je danes dejal, da s talibani "divja vojna". "Zavedamo se, da divja vojna in smo v zelo občutljivem vojaškem položaju," je dejal. "Vse želim pomiriti, da bodo naše nacionalne sile s podporo lokalnega odpora vso svojo moč in vire uporabile za obrambo naše domovine in našega ljudstva," je dodal.

Pogajanja v Iranu

Afganistanska vladna delegacija se je medtem v Teheranu sešla s predstavniki talibanov, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z iranskega zunanjega ministrstva.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je nekaj več kot dva meseca pred zadnjim rokom za umik ameriške vojske iz Afganistana pozval afganistanski narod in politične voditelje, da "sprejmejo zahtevne odločitve za prihodnost svoje države". Pozdravil je "poraz" ameriških vojakov po dveh desetletjih vojne, ki je povzročil "veliko škodo", vendar je opozoril na "škodljive posledice nadaljevanja spopadov".