Dozdajšnji premier Muhidin Jasin. Foto: Reuters
Dozdajšnji premier Muhidin Jasin. Foto: Reuters

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se nove volitve ne zdijo verjetne, prav tako ni na vidiku jasnega naslednika, kar pomeni, da se državi obeta obdobje intenzivnih pogajanj, preden se bo oblikovala nova koalicija.

Ob predaji odstopne izjave kralju je bil 74-letni Muhidin zelo kritičen do tistih znotraj koalicije, ki so ji zdaj odrekli podporo. Kot je dejal, bi zlahka ostal na položaju, če bi se odrekel svojim načelom, a da ne bo delal s skorumpiranimi politiki. Številne naj bi jezilo, ker ni hotel zavreči korupcijskih postopkov proti njim.

Muhidin bo sicer še naprej služboval kot premier, dokler se ne bo našla zamenjava zanj. Zaradi epidemije covida-19 pa kraljeva palača ni naklonjena volitvam.

Čeprav je vlada maja uvedla že tretje zaprtje države, se je dnevno število potrjenih okužb odtlej popeterilo na približno 20.000 dnevno.

Muhidin je na čelo koalicijske vlade stopil marca lani, potem ko je padla dve leti stara reformistična vlada pod vodstvom Mahathirja Mohamada. A nova vlada se je že od prvega dne soočala s težavami. Njena večina v parlamentu je visela v zraku, njena legitimnost je bila pod vprašajem, poleg tega pa je bil Muhidinu ves čas oster trn v peti vodja opozicije Anvar Ibrahim.