Spominski park v Nagasakiju, zgrajen na hipocentru bombne eksplozije. Foto: Reuters
Spominski park v Nagasakiju, zgrajen na hipocentru bombne eksplozije. Foto: Reuters

Ker Suzuki na slovesnost ni povabil izraelskega veleposlanika, je več držav poslalo predstavnike pod veleposlaniško ravnjo.

Med njimi so ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija, Kanada, Avstralija in Evropska unija. Ameriški veleposlanik se je namesto tega udeležil molitvenega srečanja v tokijskem templju z izraelskim veleposlanikom in britansko veleposlanico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Suzuki je poudaril, da izraelskega veleposlanika ni povabil, ker se je želel izogniti morebitnim protestom proti vojni v Gazi. Nasprotniki te poteze menijo, da je tako izenačil Izrael z Rusijo in Belorusijo, katerih predstavniki zaradi vojne v Ukrajini prav tako niso bili povabljeni na letošnjo slovesnost.

Dim atomske bombe, ki jo je odvrgel bombnik B-29
Dim atomske bombe, ki jo je odvrgel bombnik B-29 "Bockscar", se je dvignil več kot šest kilometrov visoko. Fotografija je bila posneta tri minute po detonaciji. Foto: Reuters

V svojem govoru na slovesnosti je župan Nagasakija opozoril na stopnjevanje vojne v Ukrajini in Bližnjem vzhodu. "Ker ruski invaziji v Ukrajini ni videti konca in ker se bojimo stopnjevanja oboroženih spopadov na Bližnjem vzhodu, bi se lahko izgubile pomembne norme, ki so se ohranile. Spoprijemamo se s kritičnim položajem," je dejal, pri čemer se je izognil izrecni omembi Izraela.

9. avgusta 1945 so ZDA na Nagasaki odvrgle atomsko bombo Fat Man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Druga in do zdaj zadnja uporaba jedrskega orožja v vojni je pred 79 leti takoj zahtevala približno 40.000 življenj, skupno pa naj bi jih posledice zahtevale 70.000. Tri dni prej so ZDA na približno 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo odvrgle atomsko bombo iz obogatenega urana Little Boy ali Deček.

Šest dni po napadu na Nagasaki, 15. avgusta 1945, je Japonska razglasila kapitulacijo, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in Pacifiku.

Zaradi posledic obeh atomskih bomb je po ocenah do decembra 1945 umrlo skupaj več kot 200.000 ljudi. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja pa so ljudje obolevali in umirali še dolga desetletja.