Več sto ljudi, ki naj bi jih zasuli zemeljski plazovi, še pogrešajo. Foto: Reuters
Več sto ljudi, ki naj bi jih zasuli zemeljski plazovi, še pogrešajo. Foto: Reuters

Doslej je bilo potrjenih najmanj 106 smrtnih žrtev, je za medije dejal predstavnik zvezne vlade in dodal, da je poškodovanih najmanj 125 ljudi. Reševanje je oteženo, saj območje zaradi zrušenega mostu ni dostopno, je za Reuters povedal Mohsen Šahedi, visoki uradnik nacionalnih sil za ukrepanje ob nesrečah.

Lokalni indijski predstavniki so povedali, da so plazovi ljudi presenetili med spanjem.

Časopis Indian Express je poročal, da je reka Čalijar odplavila veliko število ljudi. Več ljudi, ki so bili poškodovani v zemeljskih plazovih, so prepeljali na zdravljenje v bolnišnice.

Indijska vojska je sporočila, da je na območje poslala več kot 200 vojakov. "Domnevamo, da je ujetih več sto ljudi," je navedla v izjavi za javnost. Zvezne oblasti so sporočile, da so na pomoč poslali dva helikopterja indijskih zračnih sil.

Na posnetkih, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, je videti reševalce, ki se prebijajo skozi blato in iščejo preživele ter z območja na nosilih odnašajo trupla. Reševanje sicer po navedbah lokalnih medijev ovira zrušenje pomembnega mostu na območju. Več ljudi, ki so bili poškodovani v zemeljskih plazovih, so prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Na območju so vzpostavili tudi poljsko bolnišnico.

Rašid Padikalparamban, prebivalec, ki je sodeloval pri reševanju, je dejal, da so se okoli polnoči na območju sprožili najmanj trije zemeljski plazovi, ki so odplaknili most, ki povezuje prizadeto območje Mundakai z mestom Čuralmala. "Veliko delavcev s posestva, ki so bivali v zasilnih šotorih, je ujetih ali pogrešanih," je dejal.

"Razmere so resne. Vlada je pozvala vse agencije, naj pristopijo k reševanju," je sporočil državni minister za gozdarstvo A. K. Sasindran, ki je dodal, da je bila vojska pozvana, naj zgradi začasni nadomestni most.

Predsednik indijske vlade Narendra Modi je sporočil, da je vladi Kerale zagotovil vso mogočo pomoč. "V mislih sem z vsemi, ki so izgubili svoje ljubljene, in molim za poškodovane," je zapisal na družbenem omrežju X. Njegov urad je pozneje sporočil, da bodo družine žrtev prejele odškodnino 2400 dolarjev.

Monsunsko deževje v južni Aziji od junija do septembra je ključnega pomena za obnovo zalog vode in kmetijstvo, prinaša pa tudi zemeljske plazove in poplave. Vremenoslovci za danes v Kerali napovedujejo nove padavine in močan veter.

Indijska zvezna država Kerala je nagnjena k močnemu deževju in poplavam. V poplavah in zemeljskih plazovih je leta 2021 umrlo najmanj 25 ljudi, leta 2018 pa je v okolici Kerale v hudih poplavah umrlo skoraj 500 ljudi.

Po obsežnem deževju in zemeljskih plazovih v Indiji umrlo najmanj 60 ljudi