Vršilec dolžnosti predsednika Šrilanke Ranil Wickremesinghe. Foto: EPA
Vršilec dolžnosti predsednika Šrilanke Ranil Wickremesinghe. Foto: EPA

Ukrep je sprejel pred glasovanjem parlamenta o novem predsedniku države, za položaj katerega se tudi sam poteguje. Glede na javnomnenjske ankete ima Wickremesinghe precej možnosti, da bo izvoljen na ta položaj.

"To je smiselno storiti v interesu javne varnosti, varovanja javnega reda in vzdrževanja zalog in storitev, ki so bistvenega pomena za življenje skupnosti," je zapisano v vladnem obvestilu, ki je bilo objavljeno v nedeljo.

Ranil Wickremesinghe je sicer že prejšnji teden razglasil izredne razmere, potem ko je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegnil iz države, da bi se izognil ljudskemu uporu proti njegovi vladi.

Ob tem ni jasno, ali je bil umaknjeni razglas iz prejšnjega tedna oziroma je prenehal veljati ali pa je Wickremesinghe ponovno izdal ukaz kot vršilec dolžnosti predsednika, za kar je prisegel 15. julija.

Tiskovni predstavnik urada Wickremesingheja se ni odzval na prošnjo Reutersa za komentar.

Sorodna novica Šrilanški predsednik Radžapaksa po begu v Singapur odstopil s položaja

Izredni razpisi že v uporabi

Vlada ob tem sicer še ni objavila določb zadnjih izrednih razmer, kljub temu pa so bili izredni razpisi uporabljeni za napotitev vojske za aretacije, pridržanje ljudi, preiskavo zasebne lastnine in blaženja javnih protestov.

Odstopno izjavo pobeglega šrilanškega predsednika Gotabaje Radžapakse je parlament sprejel v petek. Sprva je z vojaškim letalom pobegnil na Maldive, od tam pa v Singapur, saj so v prestolnici Kolombo izbruhnili množični protesti, protestniki pa so celo vdrli v predsedniško palačo.

V sredo bi bil lahko potrjen novi predsednik države

Šrilanški parlament je sicer v soboto začel postopek izvolitve novega predsednika države, novi predsednik pa naj bi bil izvoljen v sredo.

Parlament naj bi to sredo volil novega predsednika države. Wickremesinghe je eden od dveh kandidatov, ki imata največ možnosti za izvolitev. Za položaj se sicer potegujejo štirje kandidati. Šestkratnega nekdanjega premierja za predsednika države podpira tudi stranka bivšega predsednika Rajapakse, ki ostaja največja politična sila v parlamentu.

Mnogi protestniki sicer želijo, da se Wickremesinghe umakne, saj ga vidijo kot zaveznika Rajapakse.

Huda gospodarska kriza

V Štilanko je v soboto prispela tudi pošilja goriva, ki bo nekoliko ublažila krč, v katerem se je znaša država, v kateri primanjkuje tudi energije, zdravil in hrane.

Razlogov za pomanjkanje je več. Eden je epidemija covida-19, ki je popolnoma ustavila turizem, eno ključnih panog v državi, kot tudi pomanjkanje tujih valut. Vendar pa nekateri strokovnjaki poudarjajo, da razlogov za nastali položaj ne gre iskati le tu, ampak v slabem vodenju države.