V Vuhanu se je življenje vrnilo v stare tirnice. Foto: Reuters
V Vuhanu se je življenje vrnilo v stare tirnice. Foto: Reuters

A pozneje smo zelo podobne ukrepe uvajali tudi po Evropi.

Pri tem je bila Kitajska veliko uspešnejša, saj po 76-dnevnem zaprtju v prvemu valu bolezni covid-19 v mestu do danes niso odkrili nobenega primera bolezni več.

Kitajska je v začetku lanskega leta osupnila z neverjetno akumulacijo zdravstvenega osebja in opreme ter neverjetno hitro izgradnjo dveh bolnišnic za skupaj 2600 bolnikov v slabih dveh tednih ter reorganizacijo velikih prostorov v mestu v zdravstvene namene. Med njimi je bila tudi mestna hiša, v kateri je danes razstava v zahvalo vsem požrtvovalnim zdravstvenim delavcem, vojakom, mogoče pa je prižgati tudi virtualno svečko žrtvam te bolezni. In medtem ko je Slovenija na tretjem mestu po številu umrlih na milijon prebivalcev, je Kitajska s približno 4600 žrtvami na repu te lestvice.

Leto dni od prve covidne karantene v Vuhanu
Sorodna novica Covidno leto: leto, ki bi ga večina sveta najraje pozabila

Nekateri pri tem Kitajsko obtožujejo prikrivanja podatkov. Te obtožbe so na Peking dolgo časa letele tudi zaradi dolgotrajnega dogovarjanja o začetku neodvisne preiskave strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije, ki ta hip prestajajo 14-dnevno preventivno karanteno, preden bodo v Vuhanu začeli preiskavo, s katero želijo ugotoviti izvor bolezni. Ameriška obveščevalna agencija je pred nekaj dnevi objavila, da naj bi zaposleni v tamkajšnjem Inštitutu virologije zbolevali s simptomi covida-19 že jeseni leta 2019. V Italiji so sicer z raziskavo starejših vzorcev ugotovili, da so Italijani za to boleznijo zbolevali že septembra.

Na Kitajskem tik pred začetkom kitajskega novega leta 12. februarja sicer v primerjavi z Evropo zaznavajo manjše izbruhe bolezni, po približno 200 novih okužb na dan. Kitajske oblasti se vsakega novega izbruha lotijo z zaprtjem ter množičnim testiranjem prebivalcev v zelo kratkem časovnem obdobju.

V Hongkongu prvi t. i. lockdown

V Hongkongu so uvedli prvo popolno zaprtje javnega življenja v času pandemije, potem ko so zaznali žarišče okužb v enem najrevnejših in najbolj poseljenih okrožij.

Domov ne sme zapustiti okoli 10.000 ljudi, ki živijo v več večstanovanjskih stavbah na polotoku Kowloon. Izjema velja za tiste, ki pokažejo negativni test na okužbo s koronavirusom. Oblasti nameravajo namreč v 48 urah testirati vse prebivalce v okrožju, prav tako pa tudi tiste prebivalce, ki so se na tem območju v zadnjih dveh tednih zadržali več kot dve uri, piše Guardian.

Hongkong je bil eno prvih območij, na katerega se je iz Kitajske razširil koronavirus, a so uspeli do zdaj število okužb držati na zelo nizki ravni. V času pandemije so imeli manj kot 10.000 okužb in 170 smrti, predvsem po zaslugi strogih pravil o ohranjanju medsebojne razdalje, za kršenje katerih so bile predpisane visoke denarne kazni.