Kmetijsko zemljišče, ki ga je poplavil tajfun Šanšan v prefekturi Oita na jugozahodu Japonske. Foto: Reuters
Kmetijsko zemljišče, ki ga je poplavil tajfun Šanšan v prefekturi Oita na jugozahodu Japonske. Foto: Reuters

Oblasti so opozorile, da bi lahko šlo za eno najmočnejših neviht, ki so kdaj koli prizadele to okrožje.

Tajfun sta ob stiku s kopnim spremljala močan dež in veter, ki je dosegel tudi do 252 kilometrov na uro. Šanšan tako velja za enega najmočnejših tajfunov v zadnjih desetletjih, ki so dosegli kopno. Sunki vetra so sicer po stiku s kopnim nekoliko oslabeli – na 198 kilometrov na uro.

V zemeljskem plazu, ki so ga sprožile obilne padavine ob približevanju tajfuna, so v torek zvečer v japonski prefekturi Aiči umrli trije ljudje. O najmanj 39 poškodovanih poročajo iz prefektur Mijazaki in Kagošima. Na celotnem otoku Kjušu je brez elektrike ostalo približno 255.000 gospodinjstev.

Številne tovarne, vključno z avtomobilski velikani Toyota, Honda in Nissan, so zaradi tajfuna zaprle svoja vrata. Letalske družbe, med njimi ANA Holdings in Japan Airlines, so že odpovedale skoraj 800 poletov. Po podatkih ministrstva za promet so na številnih območjih Kjušuja prekinili železniški promet, ustavljenih pa je bilo tudi več sto avtobusnih in trajektnih prevozov.

Oblasti so sporočile, da so evakuirali več kot 5,2 milijona ljudi po vsej državi, večinoma na otoku Kjušu, pa tudi na nekaterih območjih osrednje Japonske, ki jih je prizadelo močno deževje.

Po napovedih vremenoslovcev bo tajfun v naslednjih dneh potoval proti severovzhodu Japonske, zaradi česar so oblasti za nekatere območja izdala najvišjo stopnjo vremenskega opozorila. Šanšan naj bi prihodnji teden v ponedeljek ali torek dosegel tudi prestolnico Tokio.