Nurzai je bil leta 2005 aretiran v ZDA zaradi tihotapljenja heroina. Foto: EPA
Nurzai je bil leta 2005 aretiran v ZDA zaradi tihotapljenja heroina. Foto: EPA

Izpustitev Frerichsa, ki je bil ugrabljen pred dvema letoma v Afganistanu, je potrdil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je v odzivu dejal, da je bila izpustitev Frerichsa rezultat večletnih prizadevanj. "Uspešna pogajanja, ki so vodila do Markove izpustitve, so zahtevala težke odločitve, ki jih nisem sprejemal zlahka," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Frerichs, nekdanji ameriški vojak in gradbeni inženir v Afganistanu, je izginil leta 2020. Zajeli naj bi ga pripadniki mreže Hakani, ki je povezana s talibani, na območju province Host, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vršilec dolžnosti talibanskega zunanjega ministra Amir Kan Mutaki je zatrdil, da je bil Hadži Bašir Nurzai na letališču v Kabulu zamenjan s Frerichsom.

Nurzai je talibanom dobavljal orožje med njihovo prvo vladavino v 90. letih prejšnjega stoletja, ZDA pa so ga rekrutirale kot tajnega agenta na začetku leta 2000. ZDA so nato po terorističnih napadih 11. septembra 2001 napadle Afganistan.

Nurzai je bil leta 2005 aretiran v ZDA zaradi tihotapljenja heroina in leta 2008 obsojen na dosmrtno ječo. Po navedbah ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) je takrat veljal za enega najvplivnejših in najnevarnejših mamilarskih vodij na svetu.

Uradnik Bele hiše je po poročanju DPA-ja poudaril tudi, da v nasprotju s poročili Nurzai nikoli ni bil zaprt v ameriškem centru za pridržanje terorističnih osumljencev Guantanamo na Kubi.

Talibani so avgusta lani po umiku sil zveze Nato znova prevzeli oblast v Afganistanu. Nurzai je danes dejal, da njegova izpustitev brez talibanov ne bi bila mogoča.