Volilna udeležba je rekordna. Foto: Reuters
Volilna udeležba je rekordna. Foto: Reuters

Tokrat se je za 452 sedežev v 18 okrožnih svetih potegovalo več kot 1.100 kandidatov. Izid volitev, ki bo znan jutri, bo pokazal tudi, koliko zaupanja med ljudmi po več mesecev trajajočih nemirih še uživa Pekingu naklonjena upraviteljica Hongkonga Carrie Lam.

Volilna udeležba je bila največja ravno v okrožjih, kjer so bili v minulih mesecih najmnožičnejši protesti za večje demokratične svoboščine.

Referendum o protestih

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je ob oddaji glasu obljubila, da bo njena vlada "bolj intenzivno" poslušala stališča okrožnih svetov.

Okrožni sveti so najnižja raven oblasti v Hongkongu, nadzirajo pa del javne porabe in odločajo o zadevah, kot sta recikliranje in javno zdravje.

Za 452 sedežev v 18 okrožnih svetih se sicer potegujejo 1.104 kandidati. Foto: Reuters
Za 452 sedežev v 18 okrožnih svetih se sicer potegujejo 1.104 kandidati. Foto: Reuters

Hongkong ima v okviru Kitajske status posebnega upravnega območja. Današnje volitve veljajo za referendum o protestih, ki že mesece pretresajo to nekdanjo britansko kolonijo, ki jo je Združeno kraljestvo Kitajski vrnilo leta 1997.

Protesti so izbruhnili junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj celinski Kitajski, a so se kmalu sprevrgli v splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga v polavtonomno območje.

Protestniki zahtevajo večje demokratične svoboščine in neodvisno preiskavo policijskega nasilja, pogosto pa so tudi nasilni. Protestniki so enega človeka zažgali, drugega je s pravim nabojem ustrelil policist. V protestih sta umrla dva človeka. Veliko ljudi je ranjenih. Protestniki uporabljajo molotovke, opeke, celo loke in puščice, policija pa solzivec, vodne topove, gumijaste in prave naboje.

Rekordna udeležba na volitvah v Hongkongu