Mitchell se je srečal tudi z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom. Foto: EPA
Mitchell se je srečal tudi z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom. Foto: EPA

Izrael, Palestince in druge arabske države je Mitchell, ki je na obisku na Zahodnem bregu, tudi pozval, naj obnovijo pogajanja in naj naredijo korake, ki so sicer težki, vendar pa vodijo k miru na obmčju. V ponedeljek je ameriški odposlanec palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu v Ramali na Zahodnem bregu zagotovil, da ZDA delajo "vse, kar je mogoče, za vsestranski mir" - tako med Izraelom in Palestinci kot tudi med Izraelom na eni strani ter Sirijo in Libanonom na drugi - ter poskušajo doseči normalizacijo odnosov med Izraelom in vsemi državami na območju.

Obamova administracija si sicer močno prizadeva, da bi vnovič stekla resna pogajanja za rešitev dolgoletne krize. "To pomeni, da mora vsak narediti potrebne korake, ki so včasih lahko tudi težki in nasprotujoči si," je dejal na večernem srečanju z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom.

Izrael bi se tako moral spoprijeti "s težkimi vprašanji, kot so naselbine", Palestinci pa bi na drugi strani morali "ukrepati proti podžiganju sovraštva", je še pozval Mitchell. Pojasnil je še, da je ameriški predsednik Obama pred kratkim glede tega vprašanja poslal pismo vsem voditeljem arabskih držav in jih pozval, naj z ukrepi za spodbujanje zaupanja ustvarijo primerno ozračje za mirovna pogajanja.