Prisego Clintonove sta s ponosom spremljala mož Bill in hčerka Chelsea. Foto: Reuters
Prisego Clintonove sta s ponosom spremljala mož Bill in hčerka Chelsea. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je v petek po telefonu poklical kitajskega predsednika Hu Džintaa. Foto: EPA
Eric Holder
Eric Holder je postal prvi temnopolti pravosodni minister. Foto: EPA
Obama kritizira velike zaslužke

Clintonova je tako zaobšla tradicijo in bo namesto v Evropo ali na Bližnji vzhod na svoj prvi uradni obisk kot državna sekretarka odpotovala v Azijo. Obiskala naj bi Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo, v diplomatskih krogih pa se govori, da naj bi obiskala tudi nekatere države v jugovzhodni Aziji, najpogosteje se omenja Indonezija.

Strokovnjaki so prepričani, da je izbira Azije za prvi obisk Clintonove le še potrditev, da si želi administracija novega ameriškega predsednika Baracka Obame okrepiti zavezništvo s Kitajsko in da si bo močno prizadevala za rešitev jedrskega vprašanja s Severno Korejo. Poleg tega si želijo ZDA okrepiti vezi tudi s Tokiem in Seulom. Obama je kitajskemu predsedniku Hu Džintau v petkovem telefonskem pogovoru povedal, da se veseli sodelovanja med državama, ki ga bosta začela zunanja ministra obeh držav.

Clintonova si želi v Indonezijo
Clintonova je senatnemu odboru za zunanjo politiko prejšnji mesec povedala, da si želi na čimprejšnji obisk jugozahodne Azije, predvsem Indonezije, kjer prebiva največja muslimanska populacija na svetu in kjer je predsednik Obama preživel del svojega otroštva. Clintonova je povedala, da namerava obnoviti mirovno misijo v Indoneziji, ki so jo ZDA ukinile v 60. letih prejšnjega stoletja.

Po navadi je prva destinacija novih ameriških zunanjih ministrov Evropa ali Bližnji vzhod. A ker se v Evropo ta teden na varnostno konferenco v Nemčijo podaja podpredsednik Joe Biden, na Bližnjem vzhodu pa se nahaja Obamov posebni odposlanec George Mitchell, lahko Clintonova prekine tradicijo in obišče Azijo.

Prvi tuji obiski v State Departmentu
Danes bo Clintonova na zunanjem ministrstvu sprejela britanskega zunanjega ministra Davida Milibanda in nemškega zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja. To bo prvo srečanje Clintonove s tujimi vodji diplomacije, odkar je prevzela vodenje State Departmenta, trojica pa bo največ pozornosti namenila razmeram v Iraku in Afganistanu.

Holder postal pravosodni minister
V ponedeljek je ameriški senat s 75 glasovi za in 21 proti Erica Holderja potrdil na mestu pravosodnega ministra. Holder, sicer nekdanji zvezni tožilec, sodnik in namestnik pravosodne ministrice Janet Reno, je postal prvi temnopolti minister v zgodovini ZDA. Republikanci so izrazili dvom glede Holderjeve odločenosti za boj proti terorizmu in tudi zaradi zagovarjanja omejitev pravice do nošenja in posedovanja strelnega orožja, demokrati pa so prepričani, da je Obama izbral pravega človeka za povrnitev reda in zaupanja v ministrstvo, ki so ga razmajali škandali republikanskih predhodnikov.

Gregg bo postal novi trgovinski minister
Obama bo danes objavil tudi ime novega kandidata za ministra za trgovino. Obama je na mesto trgovinskega ministra imenoval demokratskega guvernerja Nove Mehike Billa Richardsona, ki pa je na hitro odstopil od kandidature, nato pa se je Obama odločil za republikanskega senatorja iz države New Hampshire Judda Gregga.

B. T.

Obama kritizira velike zaslužke