Duvalier je bil na oblasti 15 let, med letoma 1971 in 1986. Foto: Reuters
Duvalier je bil na oblasti 15 let, med letoma 1971 in 1986. Foto: Reuters

"Vrnil sem se v znak solidarnosti v tem težkem obdobju," je dejal v prvem javnem nastopu v prestolnici Port-au-Prince. Dodal je, da želi izraziti globoko obžalovanje vsem rojakom, ki trdijo, da so bili žrtve režima pod njegovo 15-letno vladavino.

Nujna narodna enotnost
Nekdanji predsednik, znan po vzdevku Baby Doc, je Haitijce pozval k narodni spravi in izrazil upanje za hitro rešitev politične krize dva meseca po še neodločenih predsedniških volitvah v državi. Nekdanji diktator je sicer v sredo zatrdil, da ne namerava ovirati volilnega procesa, medtem ko na Haitiju še vedno niso določili datuma drugega kroga volitev.

Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier


- Po očetovi smrti je z 19 leti postal predsednik Haitija.
- Oklical se je za dosmrtnega predsednika.
- Obtožen je bil korupcije in kršenja pravic, zaradi katerih je iz države pobegnilo več kot 100.000 ljudi.
- Haitijce je že leta 2007 prosil odpuščanja.

Zdaj 59-letni Duvalier je leta 1971 oblast prevzel od očeta Francoisa Duvaliera, prav tako diktatorja, imenovanega Papa Doc. Njegovo vladavino sta zaznamovala nasilje in korupcija. Leta 1986 je moral po uporu zapustiti Haiti.

Moral bo na sodišče
Haitijske pravosodne oblasti so ga obtožile korupcije, proti njemu pa poteka preiskava. Skupine za zaščito človekovih pravic ga sicer obtožujejo kršenja človekovih pravic, vključno z zunajsodnimi poboji in mučenji. V povezavi s tem so proti Duvalieru pred dnevi štirje Haitijci vložili tožbe.