Za Annaleo Baerbock je to prvi nastop na mednarodnem prizorišču po nastopu nove nemške vlade. Foto: Reuters
Za Annaleo Baerbock je to prvi nastop na mednarodnem prizorišču po nastopu nove nemške vlade. Foto: Reuters

Nova nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je v soboto zvečer po pogovorih v Liverpoolu poudarila, da G7 ni skupina, ki "dela proti komu, ampak ki se za nekaj zavzema". Nemčija bo ob koncu leta od Združenega kraljestva prevzela predsedovanje G7, v katerem so poleg teh dveh držav še ZDA, Francija, Italija, Japonska in Kanada.

Zaradi zaostrovanja razmer na meji med Ukrajino in Rusijo je Baerbock dejala, da v skupini vlada enotno mnenje, da se v Evropi ne smejo premikati meje. Jasno skupno stališče je, da bi "prestop te meje imel ogromne politične in gospodarske posledice", je dodala. Iz Liverpoola, kjer se bo danes sklenilo srečanje zunanjih ministrov G7, želijo po njenih besedah poslati sporočilo, "da se jasno zavzemamo za multilateralizem in predvsem mednarodno pravo".

Papež pozval k "resnemu mednarodnemu dialogu"

O razmerah v Ukrajini je spregovoril tudi papež Frančišek. Pozval je k umiritvi razmer in "resnemu mednarodnemu dialogu". "Uporaba orožja ni prava pot. Naj božič prinese mir Ukrajini," je dejal pri nedeljski maši.

ZDA v Kijev in Moskvo pošiljajo svojo diplomatko

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto na novinarsko vprašanje v Wilmingtonu v ZDA ponovil svoja opozorila izpred nekaj dni, da če bo Rusija vkorakala v Ukrajino, bodo posledice za rusko gospodarstvo "uničujoče". Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je udeležbo na vrhu G7 izkoristil za pogovore s kolegi o tem vprašanju.

Iz Washingtona so ob tem sporočili, da bodo v ponedeljek na pogovore v Kijev in Moskvo poslali svojo diplomatko Karen Donfried, ki bo zatem o rezultatih pogovorov poročala v Bruslju.

Annalea Baerbock je v povezavi z dogajanjem v Ukrajini še dejala, da je kljub visoki napetosti treba sprejeti vse ukrepe, da se doseže dialog z Rusijo s ciljem zmanjšanja napetosti na njeni meji z Ukrajino.

Japonski zunanji minister Jošimasa Hajaši je na repliko klavirja Johna Lennona zaigral skladbo Imagine. Ministri so namreč obiskali tudi muzej skupine The Beatles. Foto: Reuters
Japonski zunanji minister Jošimasa Hajaši je na repliko klavirja Johna Lennona zaigral skladbo Imagine. Ministri so namreč obiskali tudi muzej skupine The Beatles. Foto: Reuters

Za sodelovanje s Kitajsko pod poštenimi pogoji

V okviru G7 po besedah nemške ministrice obstaja soglasje, da je Kitajska "partner pri vseh globalnih vprašanjih, s katerimi se spoprijemamo, tudi na področju konkurence". Želijo si doseči sodelovanje s Kitajsko pod poštenimi pogoji in predvsem ob spoštovanju človekovih pravic, je dejala.

Glede Irana pa je nova nemška ministrica iz vrst Zelenih povedala, da iranska ponudba pomeni zaostanek v pogajanjih za šest mesecev. Teheran je po njenih besedah izgubil veliko zaupanja, a si kljub temu s polno paro prizadevajo za diplomatsko rešitev. V Liverpoolu je postala jasna tudi zahteva, da se mora Iran vrniti na prejšnje pogajalsko stališče, saj pogajanja "niso sama sebi namen, ampak preprečujejo Iranu pridobitev virov in znanja za izdelavo jedrske bombe", je dodala ministrica.

Na srečanju ministrov G7 razpravljajo tudi o humanitarni krizi v Afganistanu. Gostiteljica, britanska zunanja ministrica Liz Truss, je napovedala skoraj 88 milijonov evrov britanske nujne pomoči tej državi, s čimer bi 1,8 milijona Afganistancem omogočili prestati zimo.