Srečanje G7 v Liverpoolu. Foto: Reuters
Srečanje G7 v Liverpoolu. Foto: Reuters

Na dnevnem redu pogovorov v Liverpoolu je kopičenje ruskih vojakov na ukrajinski meji. Liz Truss je posvarila Moskvo, da ji grozijo "hude gospodarske posledice", če bo napadla Ukrajino.

Potekale bodo tudi razprave o soočanju s Kitajsko, omejevanju iranskih jedrskih ambicij in reševanju krize v Mjanmaru, ki je pod vojaškim nadzorom.

"Moramo resnično stopiti skupaj, da bi se postavili po robu napadalcem, ki želijo omejiti svobodo in demokracijo," je dejala ministrica Truss v svojem nagovoru, pri čemer ni omenila posameznih držav. "Da bi to naredili, moramo imeti popolnoma enoten glas. Svojo gospodarsko in varnostno držo moramo razširiti po vsem svetu," je dodala.

Britanska zunanja ministrica je pred srečanjem sicer dejala, da si želi globlje vezi med državami G7 na področju trgovine, naložb, tehnologije in varnosti, "da bomo lahko branili in razširili svobodo in demokracijo po vsem svetu".

Vaje ruskih vojakov v Rostovu. Foto: Reuters
Vaje ruskih vojakov v Rostovu. Foto: Reuters

Na srečanju tudi članice ASEAN-a

V nedeljo se bodo ministri iz Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) prvič pridružili G7 na zasedanju, namenjenem pogovorom o različnih vprašanjih, med drugim o cepivih proti covidu-19, financah in enakosti spolov. Na povabilo Združenega kraljestva bodo sodelovale tudi Južna Koreja, Avstralija, Južna Afrika in Indija, pri čemer se bo zaradi pandemije in pojava različice omikron veliko udeležencev srečanja udeležilo v virtualni obliki.

Tokratno srečanje zunanjih ministrov najbogatejših držav sveta v Liverpoolu je zadnje srečanje v živo v času enoletnega britanskega predsedovanja G7. Naslednje leto bo skupini predsedovala Nemčija.

Med britanskim predsedovanjem G7 je prevladoval odziv na vse večjo mednarodno samozavest Pekinga in zlorabe pravic v državi. Na junijskem vrhu se je ameriški predsednik Joe Biden zavzel za močnejšo kolektivno držo do Kitajske in Rusije, ta teden pa so Washington, London in Canberra napovedali diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu leta 2022.

Britanska zunanja ministrica posvarila Rusijo