Biden med pogovorom z Zelenskim. Foto: EPA
Biden med pogovorom z Zelenskim. Foto: EPA

Biden ga je seznanil tudi s svojim pogovorom z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, o čemer je pozneje obvestil tudi vzhodne članice zveze Nato.

Bela hiša je sporočila, da je Biden v uro in pol dolgem pogovoru Zelenskemu izrazil globoko zaskrbljenost ZDA in evropskih zaveznikov zaradi agresivnih dejanj Rusije proti Ukrajini in zagotovil, da bodo ob morebitnem vojaškem posredovanju odgovorili z močnimi gospodarskimi in drugimi ukrepi.

Oba z Zelenskim sta Rusijo pozvala, naj zmanjša napetosti, in se strinjala, da je diplomacija najboljša pot za napredek pri reševanju spora.

Biden je nato poklical devet voditeljev držav članic zveze Nato iz vzhodne Evrope. Seznanil jih je z vsebino pogovora s Putinom.

Biden je govoril z voditelji tako imenovane skupine držav vzhodnega krila Nata Bukarešta 9. To so Romunija, Bolgarija, Estonija, Češka, Latvija, Litva, Poljska, Slovaška in Madžarska. Predsednik ZDA je ponovil zavezanost transatlantski varnosti in 5. členu severnoatlantske pogodbe.

Ukrajina pravi, da je Rusija ob meji nakopičila 94.000 vojakov, ameriške obveščevalne službe pa opozarjajo, da bi lahko Rusija na začetku januarja sprožila ofenzivo zoper Ukrajino z do 175.000 vojaki.

Rusija medtem zanika, da načrtuje napad na sosednjo državo, Putin pa svari pred tem, da bi ZDA v Ukrajino napotile svojo vojaško opremo ali da bi Ukrajino sprejeli v Nato.

ZDA pošiljajo lahko orožje in strelivo

Ameriško obrambno ministrstvo medtem sporoča, da so ZDA v zadnjih dneh okrepile vojaško pomoč Ukrajini v obliki lahkega orožja, streliva in protitankovskih raket.

A Biden je v sredo dejal, da ZDA in zaveznice v Natu niso pripravljene vojaško posredovati v Ukrajini ob morebitnem večjem ruskem napadu.

Al Džazira poroča, da nekateri analitiki pravijo, da naj bi Biden skušal pripraviti Ukrajino na nekakšno popuščanje zaradi pritiska Putina nanjo in na Nato. Ob tem pa naj bi Biden to moral doseči, ne da bi bilo videti, da gre za popuščanje pred, kot pravijo ZDA, Nato in Ukrajina, rusko agresijo.