Bakijev je po strmoglavljenju vztrajal, da je zakonito izvoljeni predsednik, opoziciji, ki je prevzela oblast, pa je ponujal pogovore. Foto: EPA
Bakijev je po strmoglavljenju vztrajal, da je zakonito izvoljeni predsednik, opoziciji, ki je prevzela oblast, pa je ponujal pogovore. Foto: EPA
Kirgizija
Bakijev se je umaknil med svoje privržence na rodni jug države. Foto: EPA

Odstavljeni kirgiški predsednik Kurmanbek Bakijev je po nekajdnevnem kljubovanju pri obstanku na oblasti popustil in dejal, da je pripravljen odstopiti in tudi zapustiti državo, če začasna vlada njemu in njegovim zagotovi varnost. Bakijev je popustil, potem ko mu je začasna vlada odvzela imuniteto in mu zagrozila, da ga bodo aretirali pripadniki posebnih enot.

Voditeljica začasne vlade Roza Otunbajeva je že pozvala k sojenju Bakijevu zaradi njegove vloge pri nasilnem zatrtju protivladnih preotestov. "Če nam Bakijev pade v roke, potem ga čaka sojenje. Možnost, da bi zapustil državo, je že imel," je bila odločna Otunbajeva, ki je še dejala, da so njegove roke "umazane s krvjo".

Eden izmed bratov Bakijeva, ki je bil vodja predsednikovih osebnih stražarjev, je priznal, da je pripadnikom varnostnih sil ukazal streljati na množico protestnikov. Sinova odstavljenega predsednika sta v tujini in se po očetovih besedah ne nameravata vrniti v domovino.

Nasprotniki in privrženci iz oči v oči
Bakijev se je po protivladnih nemirih v prestolnici Biškek, ki so terjali najmanj 80 smrtnih žrtev, umaknil na jug države, kjer vztraja z nekaj tisoč privrženci. V mestu Džalalabad na jugu države je proti njemu protestiralo najmanj dva tisoč pripadnikov uzbeške etnične manjšine in ob istem času se je v središču mesta zbralo tudi okoli tisoč njegovih privržencev.

Napetosti so okrepile strah pred ponovitvijo dogodkov ob razpadu Sovjetske zveze, ko so se v etnično razdeljeni pokrajini Oš spopadli Uzbeki in Kirgizi. V spopadih je takrat umrlo 300 ljudi in razmere so se umirile šele, ko je Moskva na območje poslala svoje sile, ki so vzpostavile red in mir.

"Drugi Afganistan"
Ruski predsednik je opozoril, da bi se lahko Kirgizija znašla na robu državljanske vojne in postala "drugi Afganistan". Začasna voditeljica pa odstavljenemu predsedniku sporoča, da je zamudil priložnost za pobeg iz države.

Dmitrij Medvedjev je izrazil skrb, da bi lahko srednjeazijska država, kjer je prejšnji teden prišlo do nasilnega prevrata in strmoglavljenja dosedanjega predsednika Kurmanbeka Bakijeva, celo razpadla na severni in južni del, zato je naloga Rusije, da najde miren izhod iz trenutne politične krize in prepreči nadaljnje prelivanje krvi.

Oporišče začasno ustavilo oskrbovanje
S predstavniki začasne kirgiške vlade se je srečal pomočnik ameriške državne sekretarke Robert Blake, ki je sogovornikom zagotovil, da so jim ZDA pripravljene pomagati. Blake je najvišji ameriški predstavnik, ki je Kirgizijo obiskal po nemirih. Izrazil je optimizem nad prvimi koraki novih kirgiških oblasti.

ZDA imajo v Kirgiziji vojaško oporišče, od koder oskrbujejo ameriške sile v Afganistanu in ki bi ga lani že skoraj zaprli, če ne bi Washington v zadnjem trenutku privolil v zvišanje plačila najemnine. Ameriške oblasti so sporočile, da oporišča Manas v bližini Biškeka nekaj časa ne bodo uporabljala za napotitve vojakov v Afganistan.