Strmoglavljeni kirgiški predsednik Bakijev je pripravljen odstopiti. Foto: EPA
Strmoglavljeni kirgiški predsednik Bakijev je pripravljen odstopiti. Foto: EPA
Rosa Otunbayeva
Vodja začasne kirgiške vlade Roza Otubajeva. Foto: EPA
Odstop kirgiškega predsednika

Strmoglavljeni predsednik Bakijev je na tiskovni konferenci v Tejitu dejal: "Upokojil se bom le, če boste meni in moji družini zagotovili varnost." Ob tem je potrdil, da se je pripravljen pogovarjati z nekdanjo kirgiško zunanjo ministrico in novo predsednico vlade Rozo Otunbajevo, a le če bo ona prišla k njemu, saj je preveč tvegano, da bi on priletel v prestolnico Biškek.
Na tiskovni konferenci je Bakijev znova pozval mednarodne preiskovalce, da preučijo proteste, ki so prejšnjo sredo izbruhnili v prestolnici in zahtevali najmanj 80 življenj.

Potek dogodkov v Kirgiziji
-
Marca 2005 je revolucija tulipanov vodila v strmoglavljenje predsednika Askara Akajeva.
- Julija 2005 je na volitvah zmagal Kurmanbek Bakijev.
- Oktobra 2007 z referendumom dosežejo spremembo ustave, ki jo je opozicija označila za korak bliže avtoritarnemu sistemu.
- Decembra 2007 Bakijeva stranka Ak Zol zmaga na volitvah, opozicija v parlamentu ni dobila niti enega sedeža.
- Julija 2009 je bil Bakijev na predsedniških volitvah znova izvoljen. Opazovalci prvih volitev so menili, da je bilo mnogo nepravilnosti, zato so razpisali ponovne volitve.
- 7. aprila 2010 Bakijeva odstavijo protivladni protestniki in postavijo začasno vlado.
- 13. aprila 2010 začasna vlada Bakijevu odvzame imuniteto.


Časa za predajo ima do izteka dneva
Potem ko so protivladni protestniki v državi prevzeli oblast, se je Bakijev umaknil na jug države. Začasna vlada je predsedniku že odvzela imuniteto in mu zagrozila, da ga bo aretirala, če se ta ne bo predal sam. Časa za predajo ima do konca dneva, sicer ga bodo aretirali. "Razveljavili smo njegovo imuniteto ... Od njega pričakujemo, da se bo predal prostovoljno (in tako tudi uradno odstopil). A on še vedno nadaljuje shode z njegovimi uporniki v Jalalabadu," je dejal notranji minister Azimbek Beknarazov, ki ima pooblastila za varnost v državi. "Zoper nekdanjega predsednika smo sprožili kazenski pregon. Če se danes po shodu ne bo predal, bomo organizirali akcijo za njegovo aretacijo."

Bakijev v Jalalabadu organiziral shod
Okoli 5.000 Bakijevih podpornikov se je zbralo v mestu Jalalabad, kjer so poslušali njegov govor. "Vidimo, da predsednik ne želi odstopiti prostovoljno, saj je sklical ljudi, ki jih napeljuje k akcijam," je dejal Beknazarov.

Protivladni protestniki so zahtevali odstop vlade in predsednika, saj ta ni izpolnil svojih obljub o boju proti korupciji. Na visoka mesta naj bi celo postavil svoje sorodnike in družinske člane. Prav tako Kirgizija še vedno velja za eno najrevnejših držav nekdanje Sovjetske zveze, ki je dosegla samostojnost 31. avgusta 1991.

Začasna vlada je po strmoglavljenju oblasti napovedala predčasne volitve, ki se bodo zgodile v roku pol leta.

Odstop kirgiškega predsednika